Douglas Laings Big Peat is een Islay-melange dat mout bevat van de Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en Port Ellen distilleerderijen. Een indrukwekkende lijst met namen. De iconische verpakking is zeer herkenbaar en straalt de ultieme Islay ervaring uit: ruig en ontembaar. Big Peat wil de grootheden van geturfde Schotse whisky combineren in 1 heerlijke blend. Niet zo vol en rokerig als zijn uitstraling doet vermoeden, maar met zo'sn stamboom voor deze prijs is Big Peat een absolute winnaar. In 2009 besloot Douglas Laing een speciale whisky op de markt te brengen voor liefhebbers van rokerige whisky'ss. Het heette Big Peat en was een mix van Islay moutsoorten. Tot op de dag van vandaag is Big Peat een must have voor liefhebbers van de Islay regio. Over Douglas Laing Douglas Laing is een bekende en gerespecteerde onafhankelijke bottelaar van Schotse whisky. Het bedrijf is opgericht in 1948 en wordt doorgegeven van generatie op generatie van de Laing-familie. Ze hebben een reputatie opgebouwd voor het selecteren van alleen de beste vaten whisky om te bottelen. Over Big Peat Big Peat is een van de meest populaire en iconische whisky'ss van Douglas Laing. Het is een blended malt whisky samengesteld uit Islay single malts, waaronder Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en Port Ellen. De naam "Big Peat" komt voort uit het feit dat deze whisky zwaar geturfd is, wat hem een rokerige, aardse smaak geeft die kenmerkend is voor Islay-whisky'ss. De regio Islay De regio Islay in Schotland staat bekend om het produceren van sommige van de rokerigste en turfachtigste whisky'ss ter wereld, dankzij de overvloed aan veenmoerassen op het eiland. Big Peat belichaamt deze stijl perfect, met een rijke geur van rook, zeewier en zout die je direct naar de ruige kustlijn van Islay transporteert. Proefnotities Wat betreft smaak is Big Peat gedurfd en complex. De rokerige noten domineren bij de eerste slok, maar er zijn ook hints van vanille, honing en citrus die de intensiteit van de turf in balans brengen. Het heeft een lange, verwarmende afdronk die een prettig gevoel in je mond achterlaat. Achtergrondsinformatie Leuk feitje: Sinds 2010 brengt Douglas Laing elk jaar een gelimiteerde kersteditie van Big Peat uit genaamd "Big Peat Christmas Edition". Elke editie heeft feestelijke verpakking en een iets andere blend dan de originele Big Peat. Productie Om Big Peat te produceren, haalt Douglas Laing vaten uit verschillende distilleerderijen op Islay en mengt ze zorgvuldig om een harmonieuze en smaakvolle whisky te creëren. Het exacte recept voor Big Peat is een goed bewaard geheim dat alleen bekend is bij de master blenders van Douglas Laing.