Kinderen buigen zich niet alleen (letterlijk en figuurlijk) over hun smartphones, i-pads, of andere dagelijkse dingen. Ze tonen ook interesse in een wereld die minder concreet is. Het zijn vaak actieve denkers. Zo hebben ze hun eigen gedachten en ideeën, bijvoorbeeld over God en geloof. Geloofsdingen biedt een handvat om prikkelende filosofische gesprekken te voeren met kinderen. Aan de hand van een tiental verhaaltjes roept hoofdpersoon Joris vragen op over God en over wat 'geloven' nu eigenlijk inhoudt. Dit boek is niet alleen geschikt voor de huiskamer, maar leent zich ook goed voor gebruik in de klas. Elk hoofdstukje snijdt een ander aspect of thema aan. Met respect voor de diverse geloofsrichtingen en -opvattingen kunnen volwassenen al vragend ontdekken welke kwesties er bij kinderen leven, wat zij logisch vinden of waar zij juist niet gauw bij stilstaan. Een definitief antwoord is onnodig, twijfel mag er zijn. Zelfs, of misschien juist, bij 'geloofsdingen.' Geloofsdingen is het eerste deel uit de serie Denken over Dingen.
Het dikke denkboek - reynier molenaar - paperback (9789082851571)
Blop
Het Dikke Denkboek gaat over filosofie. Een boek vol leuke weetjes en interessante vraagstukken. Geen al te zware kost, maar wel bedoeld om je aan het denken te zetten. Filosoferen, hoe doe je dat precies? Aan de hand van themavragen krijg je stukje bij beetje een idee. Voorbeelden van antwoorden op die vragen worden gegeven via bekende filosofen uit de Westerse traditie. Van Thales en Plato tot Bergson, Wittgenstein en Sartre. Bijvoorbeeld: Wat is kennis? Wie ben ik eigenlijk? Kan ik wel iets zeker weten? Hoe weet ik precies wat goed is? En wat rechtvaardig? Bestaat God nu wel of niet? Kom je daar überhaupt achter, en hoe dan? Van filosofie word je behoorlijk wat wijzer; niet in de eerste plaats over jezelf. Het betwijfelen van uitspraken en meningen leert dat de waarheid niet zo simpel in elkaar zit. Tegelijkertijd ontdek je dat je slimmer bent dan je aanvankelijk dacht. Want iedereen kan filosoferen! Filosofie is behalve nuttig ook gewoon onwijs (!) leuk. Voor een gesprek aan tafel of op een feestje of in de klas. Maar interessanter dan dat: eindelijk kan je die betweters eens lekker de mond snoeren met jouw filosofische inbreng! DUIK IN DE WERELD DIE FILOSOFIE HEET * ZOEK ZELF JE ANTWOORDEN OP LEVENSVRAGEN * WORD NOG WIJZER EN NOG SLIMMER * LEER FILOSOFEREN, ARGUMENTEREN EN REDENEREN * MAAK KENNIS MET DE 15 GROOTSTE FILOSOFEN DIE OOIT GELEEFD HEBBEN * LEER HUN BEROEMDE UITSPRAKEN UIT JE HOOFD * VERBAAS EN VERMOEI JE OUDERS, GROOTOUDERS, LERAREN, BUREN EN KLASGENOTEN MET JE KENNIS * GENIET VAN DE PUZZELS, WEETJES EN PRIKKELENDE VRAGEN * LACH LUID OM DE GRAPPIGE CARTOONS EN ANEKDOTES * WORD EEN NOG GROTERE WEETAL * VERBETER DE WERELD EN BEGIN MET DIT BOEK!
De gelukkige pechvogel - beatrijs nolet - hardcover (9789082851526)
Blop
In het topje van een hoge eik, kijkt Wiek over zijn koninkrijk: het bos, de duinen, de wei, de hei. 'sDie hele wereld is van mij,'s fluit hij. Zo zingt hij daar zijn hoogste lied 'sHoor je me wel of hoor je me niet? Wat heb ik toch een prachtig leven.'s Toch duurt geluk soms maar heel even. Op zijn tocht naar het warme Zuiden ondervindt Wiek tegenslag na tegenslag. Wind, kou en zelfs een dikke meneer die hem in een kooi wil stoppen... Wat is hij nu? Een pechvogel of... toch een geluksvogel? Of allebei?
Manus & janus en het spaanse goud - dick bouquet - hardcover (9789082851564)
Blop
De televisie van Manus en Janus gaat stuk. Omdat ze geen geld hebben voor een nieuwe, nemen ze een baantje als postbode. Tijdens hun ronde stuiten ze op een kistje met daarin een geheimzinnige brief en een sleutel. De sleutel is van een schat die al meer dan vierhonderd jaar ergens verborgen ligt. Manus en Janus gaan naar de schat op zoek en kruisen het pad van de boeven Boef en Kneggie die uit de gevangenis ontsnapt zijn. Als ze ook nog eens met twee spoken te maken krijgen, wordt het allemaal heel erg spannend. Zal het Manus en Janus lukken de schat te vinden of krijgen Boef en Kneggie het goud in handen? En wat willen die rare spoken nu eigenlijk?