De vegetarische keuken - elisabeth m. valk-heijnsdijk - paperback (9789492954473)
Calbona
Koken zonder vlees? Oma deed het al... en lekker ook! Vanaf de oertijd mag de mens dan bij tijd en wijle hunkeren naar wat dierlijk voedsel op zijn bord, al heel lang worden recepten verzameld van gerechten die bewijzen dat de vegetarische keuken niet onderdoet voor de traditionele. Vegetarisme is een lifestyle, luidt het devies van de Nederlandse Vegetariërsbond die ruim honderd jaar geleden mevrouw Elisabeth M. Valk - Heijnsdijk, echtgenote van bondsbestuurder M. Valk Lz., tevens directielid van NV Vegetarisch Hotel-Restaurant 'sPomona's te 'ss-Gravenhage, opdracht een standaardwerk samen te stellen voor vegetarisch koken. Dat resulteerde in een opsomming van maar liefst 600 recepten, waaruit in alle jaren na het verschijningsjaar 1906 talloze kookboekenschrijvers gretig hebben geciteerd. Wat de meeste navolgers vergeten te vermelden zijn de voor de hand liggende, maar vaak genegeerde basisregels: Houd mond en tanden rein. Gebruik geen te hete noch te koude spijs of drank. Kauw rustig de spijzen fijn. Eet geen onverteerbare of moeilijk te verteren dingen. Gebruik geen spijzen of dranken die gif bevatten. Eet niet te veel ineens. Laat tussen twee maaltijden minstens vijf uur verlopen. Vast van tijd tot tijd, vooral wanneer blijkt dat de verteringsorganen niet behoorlijk werken en zij dus behoefte hebben aan volstrekte rust. Al met al in meerdere opzichten een boek om van te smullen!
Martelaren van rusland - jules michelet - paperback (9789492228307)
Calbona
Jules Michelet (Parijs, 21 augustus 1798 - Hyères, 9 februari 1874) was een Frans historicus. Het doel van Michelet was om het verleden te herscheppen, waardoor zijn werk een levendig karakter heeft. Met zijn 17-delige Histoire de France (1833-1867) was hij een van de belangrijkste en populairste historici van zijn tijd en bepaalde hij lange tijd het beeld van het Franse verleden. Michelet introduceerde het historisme in de Franse geschiedschrijving en geldt als een belangrijk geschiedfilosoof. Hoewel hij zo veel mogelijk het verleden zelf wilde laten spreken zijn z'sn eigen politieke en ideologische opvattingen zeer goed herkenbaar in zijn werk. Hij bood de Fransen een nationalistisch beeld van het verleden met veel aandacht voor de onderdrukten en een grote nadruk op democratische bewegingen. Van koningen en geestelijken moest hij maar weinig hebben. Zijn beschrijving van Jeanne d'sArc maakte haar tot een icoon van Frankrijk. Bron Wikipedia In Martelaren van Rusland geeft hij duidelijk aan met welke weerzin hij aankijkt tegen de praktijken van de heersers, ten opzichte van het volk, maar ook van hun wreedheid naar Joden en Polen toe. Wanneer we lezen hoe de auteur in zijn tijd over Rusland, maar ook over machtsmisbruik dacht, zien we dat er in feite nog niet echt veel is veranderd.
Windekerk is een dorpje met een zeer gelovige gemeenschap. Maar niet iedereen kan zich vinden in die strenge protestantse leer. Zo heeft Martie de Krijger, de jonge knappe dochter van de koster, het juiste pad verlaten om haar eigen weg te gaan. Dat geldt ook voor Tim, de jonge domineeszoon die van huis wegloopt. Beide afvalligen, zoals ze genoemd worden, komen bij toeval bij dezelfde oudere man terecht. Deze gaat voor hen beiden heel veel betekenen. Het is een integer mens, die door zijn beroep en zijn relatie met het nabij gelegen klooster, veracht en verguisd wordt. Ondanks het leeftijdsverschil ontstaat er tussen Martie en Tim een hechte band. Maar Tim heeft nog andere prioriteiten die tot een breuk leiden. Gedurende langere tijd scheiden hun wegen zich en leven ze ieder hun eigen leven. Tim ontdekt de wereld en Martie vindt weer een nieuwe liefde. In Windekerk lijkt alles te gaan zoals het in een zwaar christelijke gemeente hoort te gaan, totdat er een gerucht de ronde doet waardoor de gemoederen hoog oplopen. Door toedoen van die ouwe kerel gaat er iets gebeuren, wat in hun gemeente absoluut niet toelaatbaar is. Toch moeten ze machteloos toezien, dat een voor hen verachtelijke roomse instelling het leven ziet, waar nonnen het voor het zeggen hebben. Maar als die oude man sterft, brengt dat heel wat veranderingen te weeg. Een boeiend verhaal, waarin geloof, ontrouw en liefde een grote rol spelen. Arie Jongkind (1939) is al jarenlang een veel gelezen schrijver van Familieromans, zijn oeuvre beslaat inmiddels het illustere getal van twintig titels. Veel van zijn trouwe fans zullen heel erg blij zijn met deze nieuwe titel en het zal niemand verwonderen als er niet telkens nieuwe lezers tot zijn volgelingen zullen gaan behoren. Opnieuw een aantal uren plezierig verdwalen in de tijden van weleer waarin de echte romantiek nog gewoon was.