Wanneer het lichaam spreekt - margreth van hezik - paperback (9789082066029)
Clio
Margreth E. Van Hezik - Master in literatuurwetenschappen afgestudeerd aan de UvA (2012) en Bachelor docent Engels afgestudeerd aan de Hoge School Fontys in Tilburg (2005). Laatste studie journalistiek en korte verhalenschrijven. Werkzaam als docent Engels en mentor in het Voortgezet Speciaal Onderwijs te Heeze. Woon- en geboorteplaats: Valkenswaard. Moeder van 3 kinderen (Chris, Niki en Jenny) en verzorger van hond Nana.
In ons tijdperk van fragmentatie winnen eetstoornissen zoals anorexia nervosa meer terrein; ze gaan 'sglobal's. Ze blijken intens besmettelijk omdat Westerse normen en waarden, inclusief psychiatrische classificatiesystemen(DSM), gebieden veroveren die voorheen ongevoelig waren voor eetstoornissen. Samenzwerend met discoursen zoals de reclame- en modewereld, en paradoxaal met pro-ana bewegingen ,verwerft 'sde stem van anorexia's toenemend macht om uit te groeien tot een discursieve parasiet. Deze zogenaamde bondgenoot is in werkelijkheid een wolf in schaapskleren. Ze kan aanzetten tot uitputting, schizofrenie en zelfs de dood. Anorexia is gekoppeld aan normativiteit en kuddegedrag; het conformeren leidt tot een specifieke vorm van lijden welke niet alleen mentaal doorwerkt, maar ook veranderingen in het lichaam teweeg brengt. Dit is extreem problematisch, omdat normen betreffende gewicht en vorm tegenstrijdig zijn. De hedendaagse, ideale vrouw is zowel superslank als vrouwelijk (ronde vormen). In mijn literatuuranalyse probeer ik een beter inzicht te bieden en hierdoor stem te geven aan hen die hun stem verloren zijn, maar 'sschreeuwen's om hulp. Wie wil er luisteren? Interessant voor zowel 'slijders's als betrokkenen, zoals familie/vrienden en professionals!
20 x Margreth presenteert 20 fictieve verhalen die opmerkelijk echt aanvoelen. Een ogenschijnlijke potpourri die meer samenhang in huis heeft dan voorzien, ademt een geur van emoties uit. Laat je verrassen en ontroeren door deze bundel van herkenning, die de ene keer een lach en de andere keer een traan teweeg zal brengen.
225 jaar geleden brak er in de Zuidelijke Nederlanden een korte opstand uit. Na minder dan twee maanden onderdrukte de Franse bezetter de revolte. Niemand vermoedde toen dat deze quasi voetnoot in de geschiedenis haast mythische proporties zou krijgen in de negentiende en twintigste eeuw in het jonge koninkrijk België. De 'Boerenkrijg' groeide uit tot een begrip waarover men boeken schreef, liederen zong en toneelstukken creëerde. De mythe en de herdenking van deze opstand is een boek waard. 'Boerenkrijg! Opstand. Mythe. Herdenking.' put uit bestaande historische onderzoeken die al te lang verstopt zaten in de archiefdozen van de Heemkundige Kring van Overmere. Het is daar, in het Oost-Vlaamse Overmere, dat op 12 oktober 1798 de zogenoemde Boerenkrijg uitbarstte. Waarom dat net op die plek gebeurde, wordt in dit boek vakkundig toegelicht. Het doet begrijpen waarom de Boerenkrijg tot op vandaag volop leeft in het landelijke Overmere.