Soms zou je willen dat je de MIDI-signalen van twee kabels kunt verenigen in één MIDI-kabel. De reden doet er niet eens toe, producers kunnen dit soort techniek gewoon nodig hebben. Gelukkig is daar een oplossing: de Dtronics DT-QM quick merge. Dit kleine kastje, van de Nederlandse ontwikkelaars van wie we al heel wat interessante apparaten hebben gezien, heeft twee inputs (DIN) en drie DIN-outputs. Wellicht wil je twee losse MIDI-klavieren bespelen die samen dezelfde klankmodule aansturen (elk een eigen MIDI-spoor), zomaar een voorbeeld!
Een flinke ketting aan MIDI-thru connecties kan delays opleveren. In vroeger tijden, zeg maar de tijd waarin we voor iedere extra klank een extra synth nodig hadden, was die delay een netelig probleem. Destijds had je MIDI-interfaces die het MIDI-signaal konden vorken, tegenwoordig kunnen we dat met de Dtronics DT-QT. Dit is een heel simpele module, een input met vier thru-outputs. Dit apparaatje is dus vooral erg handig in combinatie met grote hoeveelheden hardware waarvan de communicatie middels DIN-MIDI verloopt, denk aan vintage synthesizers.
In langvervlogen tijden had je DIN-sync, een communicatieprotocol uit de koker van Roland. Je zag het in hun x0x-devices, doch het formaat legde het uiteraard af tegen het MIDI-protocol dat kort daarna het levenslicht zag. Toch zijn er heel wat apparaten met DIN-sync (of sync24) uitgebracht, vaak ook wel passend in het wereldje waarin die hele x0x-cultuur heer en meester is. Mocht je dergelijke aparatuur hebben, dan hebben we hier wellicht de interface die je al heel lang zocht: de Dtronics DT-QUSB. Dit is een fraaie MIDI-interface met verkeer mogelijk van DIN-sync naar MIDI, en andersom.
"Ooit, in de jaren 80, ging het ineens hard met de ontwikkelingen in de wereld van synthesizers", vertelt opa bij het haardvuur. De Yamaha DX7 nam middels FM-synthese het stokje over van de analoge voorouders, en de D50 van Roland nam mede het stokje over van de DX7. De D50 werd een klassieker, en in recente jaren bracht Roland met de Boutique D-05 de D50 min of meer opnieuw uit. In de jaren 80 was er de PG-1000 programmer om de vele parameters van de D50 aan fysieke sliders te koppelen. Maar net als de originele D50 bestaat ook de PG-1000 alleen nog maar op de tweedehandsmarkt - als je geluk hebt. Vandaar dat de Dtronics DT-01 op de markt is gezet. Dit is een controller/programmer voor de Boutique D-05, maar hij werkt ook met de originele D50 en de moduleversie, de D550. Dus in feite is de aloude PG-1000 er weer, maar dan in de wat compactere vorm van de DT-01!
Dtronics dt-800 controller voor roland jx8p jx10 en mks-70
Dtronics
Halverwege de jaren tachtig waren er twee Roland-synths die populair waren bij producers en bandjes: de JX8p en de JX10. Van de JX10 kwam ook nog een rack-versie uit, de MKS-70. Wat deze synths met elkaar gemeen hadden was iets dat je ook bij synths van andere merken zag: de oude trouwe sliders en draaiknoppen maakten plaats voor knopjes. Als je je synth kent is hooguit 't proces iets langzamer, maar als je nog niet veel van synthese weet dan belemmert dit wel het leerproces. Roland had destijds ook de PG-800 uitgebracht, een programmer met sliders en draaiknoppen, waarmee de bediening weer leuk werd. Als je zo'n controller zoekt voor jouw JX8p, JX10 of MKS-70, dan mag je flink graven, want je komt ze niet zomaar tegen. Een betere optie is om te investeren in de Dtronics DT-800. Da's in feite een moderne PG-800, met USB (voor firmware-updates), en met eigentijdse componenten die niet al dertig jaar stof en plakkerigheid hebben opgedaan.
Dtronics dt-300 v2 controller voor mks-50 en alpha juno
Dtronics
De oudjes laten ons niet met rust. Nog immer zijn producten als de Roland Alpha Juno gewilde synthesizers voor in de studio. De vraag is natuurlijk of je, naast zo'n Alpha Juno, de zeldzame PG-300 programmer uit die tijd ook nog hoopt te vinden op de tweedehandsmarkt. Misschien is dat een zoektocht die je kunt staken, want de Dtronics DT-300 V2 vervult precies die rol. Deze controller is er voor de Alpha Juno 2, Alpha Juno 2, en de moduleversie MKS-50. Hét ultieme voordeel van deze Dtonics is dat de programmer dus gewoon weer beschikbaar is voor een prijs waar geen dertig jaar aan prijsinflatie op zit.
Dtronics dt-1000 programmer voor roland d-05, d-50, d-550
Dtronics
Enige jaren geleden alweer kwam de Dtronics DT-01 uit, een programmer voor de Roland D-05, D-50 en D-550 synthesizers. In feite was 't een soort vervanger voor de programmer die Roland in de jaren 80 uitbracht: de PG-1000. Daar waar die PG-1000 faders had, daar heeft de DT-01 encoders, waardoor 't apparaat ook compact kon blijven. Maar ja, het bloed kruipt waar 't niet gaan kan, en speciaal voor iedereen die echt een originele PG-1000 had willen hebben heeft Dtronics nu de DT-1000 op de kaart gezet. En nu mét faders dus! De buttons en de faders zijn iets afwijkend qua vorm (wat niet zo gek is natuurlijk, er zit meer dan 35 jaar tussen), maar verder is 't precies de PG-1000. Voor de fans, en dat kunnen dus ook de genoemde en meer recente Roland D-05 fans zijn!
Dtronics dt-200 v3 controller voor roland mks-30, jx-3p en gr-700
Dtronics
In de jaren tachtig was er een verschuiving van van synths met encoders/faders naar synths met buttons en menu's. Bovendien dropen de 19 inch modules langzaam maar zeker de markt in. In beide gevallen heb je te maken met synths die niet altijd even lekker te bedienen zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Roland JX-3P, MKS-30 (de module van de JX-3P) en de GR-700 (een oude gitaarsynthesizer). Er waren in die tijd wel 'programmers', zoals de PG-200, maar net als de synths gaat het nu om oude spullen die mogelijk lastig te vinden zijn - als ze nog werken! De Dtronics DT-200 V3 lost dit probleem op. Het is een controller voor de genoemde synths waardoor je hands-on bediening krijgt. Een benodigde 6-polige DIN-kabel is meegeleverd.