Het label staat voor de relatie tussen vader en zoon Scuotto. 'Oi ni' betekent liefkozend 'jochie'. Eduardo en Adolfo (zoon) maken van Tenuta Scuotto een succesverhaal. Deze wijn is een ode aan deze relatie. Gemaakt van de onvolprezen Fiano druif die speciaal geselecteerd zijn. Zachte wijn met zeer delicate fruittonen, bloemige tonen, lavendel, honing en de minerale tonen door de vulkaanbodem. Uitstekend bij coquilles, krab en kreeft, kruidenkaas en geitenkazen. Fiano di Avellino IGP 'Oi ni' - Scuotto De top Fiano di Avellino van Scuotto is de 'Oi ni'. Een zachte wijn die is 12 maanden heeft gerijpt op zijn eigen droesem in ovalen vaten. Een eigenwijs gemaakte wijn die dan ook niet onder de DOCG regels valt. De beste druiven van de stokken worden voor de Oi ni gebruikt. DE DRUIF Fiano is een witte wijndruivensoort van hoge kwaliteit die veel wordt gebruikt in Zuid-Italië, met name in Campania. Fiano wordt voornamelijk gebruikt als cepagewijn en is nootachtig met bloemige en honingachtige tonen, kruiden en tropische fruitsmaken, zoals ananas. De belangrijkste versie is als Fiano di Avellino DOCG-wijn. De druifsoort wordt al honderden jaren in Zuid-Italië gekweekt. De eerste vermelding van Fiano komt uit de 13e eeuw, en net voor de phylloxera-crisis van de late 19e eeuw, werd de druif op grote schaal geplant in Campania. Na de verwoestende effecten van phylloxera werd de druif bijna vergeten tot in de jaren 1970 en 1980. Hierna is hij herontdekt door lokale producenten en vervolgens door consumenten. Nu zijn wijnen gemaakt van Fiano erg populair en staan ze op wijnkaarten over de hele wereld. VULKAAN Fiano gedijt in de vulkanische bodems van de Apennijnen. Deze lava bodem is bijzonder belangrijk voor Fiano en heeft een grote impact op de uiteindelijke wijnen. In stijl variëren ze van strak en mineraal tot nootachtig en rijk. Fiano kan een zoetheid ontwikkelen die het buitengewoon aantrekkelijk maakt voor bijen waarnaar wordt verwezen door de traditionele naam, Vitis apiana (“de wijnstok die geliefd is bij bijen”). Veel wijnmakers gebruiken verschillende technieken voor het maken van wijn om de natuurlijke organoleptische eigenschappen van Fiano te verbeteren. De belangrijkste hiervan is leescontact, een proces waarbij de wijn rijpt met de bijproducten van de fermentatie zoals dode gistcellen, zaden en schillen. Dit contact kan textuur en gewicht aan de afgewerkte wijnen toevoegen, evenals extra smaak. ZOETE VERSIE Hoewel Fiano vooral bekend staat om zijn droge wijnen, wordt er ook dessertwijn van gemaakt, meestal via de traditionele Italiaanse methode van indrogen door ventilatie. Zoete Fiano-wijnen zijn weelderig en gestructureerd en ontwikkelen smaken van gedroogd fruit zoals vijg en pruimen. HET WIJNHUIS TENUTA SCUOTTO - Fiano di Avelliono 'Oi ni” Eduardo Scuotto werd, na een succesvolle carrière als grafisch ontwerper, gedreven door zijn passie om wijn te maken in Irpinia. Zijn verlangen is, om in de combinatie van mens en natuur, een excellent wijn product te maken. In 2009 kocht hij een zijn wijnkelder en wijngaarden in Lapio, in het hart van de Fiano de Avellino district. Hier begon hij met het maken van typische lokale wijnen. Zijn ondernemersgeest heeft geleid tot een spraakmakend wijnbedrijf waar het hoogste wordt nagestreefd. Jaar na jaar werden de resultaten nauwkeuriger en fijner en is de weg omhoog gevonden om in het hoogste elan van de Campania wijnen terecht te komen. Tenuta Scuotto wil de markt bedienen met producten die anders zijn en waarbij het 'terroir' de basis vormt. Wijnen die overtuigen door hun identiteit en smaak. Plezierige wijnen waar de topkwaliteit vanaf straalt. Technische gegevens Herkomstgebied Fiano di Avellino IGP Druivenras 100% Fiano Productiegebied Lapio (AV) - wijngaarden op 450 meter hoogte Rijping 12 maanden op droesem. Alcohol 14,5% Vol. Oogsttijd 1ste week van november. Vinificatie Zachte persing van druiven; temperatuur gecontroleerde fermentatie met inheemse gisten in ovale vaten (7°C). Info op site Tenuta Scuotto Probeer ook eens de Fiano di Avellino DOCG van Tenuta Scuotto of de Greco di Tufo