Hoe economie religie werd - rené hakvoort - paperback (9789464067798)
Iasar
In dit boek bespreekt René Hakvoort de werking van het kapitalisme, gezien door de bril van een cultureel antropoloog. We zien de werkelijkheid door het prisma van politieke economieën, die we als rationeel ervaren. Hij laat overtuigend zien dat ook onze 'moderne' samenlevingen worden gevormd door culturele aannames die voortkomen uit ideeën en ideologieën.
Collectieve overtuigingen worden gevormd door de dagelijkse werkelijkheid die mensen ervaren. Als deze overtuigingen eenmaal in de hoofden van mensen zitten en het 'gezond verstand' bepalen, bepalen die op hun beurt weer hoe de werkelijkheid wordt vormgegeven. Hij laat zien dat deze collectieve overtuigingen niet alleen individuen overstijgen, politiek zijn en sociale controle uitoefenen, maar ook dat deze overtuigingen irrationeel, onlogisch en disfunctioneel kunnen zijn en de grote problemen van deze tijd veroorzaken. Met behulp van een groot aantal actuele voorbeelden maakt hij dat duidelijk, van de huizenmarkt tot de toeslagaffaire. In die zin is het geen simpele kritiek op het neoliberalisme, maar houdt het ons eerder een spiegel voor. Het laat zien hoe wijzelf de brandstof van het neoliberalisme zijn.
It is lively, really interesting, and should speak to a wide audience. Kudos! The central theme is convincingly argued - I always felt that most politics (and football) is a version of religion, but it hadn't occurred to me that one could make a similar argument about economic ideologies.
- Adam Kuper, emeritus professor Antropologie aan de London School of Economics
Zijn argument is zeer relevant en actueel en de schrijfstijl is prettig. Ik vind het knap hoe breed hij zijn argument opbouwt en hoe de verschillende vakgebieden en perspectieven bij elkaar zijn gebracht. Vooral ook het stuk 'een slaaf met een huis' vond ik erg sterk.
- Sander Ruys, uitgever