Lutijn - jos van daanen - paperback (9789062657674)
In de knipscheer
Meneer S. begrijpt de wereld niet meer. Gisteren nog leidde hij een fatsoenlijk en geordend leven. Hij deed zijn werk en werd erom gerespecteerd. Hij hield van de zekerheid van zijn dagelijkse routine en hielp zijn medemens waar hij maar kon. En vandaag? Chaos, niets dan chaos. En maar één figuur die daar verantwoordelijk voor is. Dat akelige mannetje, die gluiperige kabouter, die machtswellusteling, Lutijn. Hij kan er niets tegen doen. Die vent liegt en bedriegt dat het een lieve lust is. En het ergste is nog dat hij controle heeft over alles wat S. dierbaar is. En meer. Je zou van minder door je hoeven zakken. Jos van Daanen (Kerkrade, 1959) studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap. Vanaf 1988 verschijnen met enige regelmaat gedichten van zijn hand in gerenommeerde literaire tijdschriften, in 2016 deels gebundeld in een bibliofiele uitgave Tot er woorden waren, waren we niets bij Kleinood & Grootzeer. In 2018 volgt zijn officiële debuutbundel De Schoonspringer bij Uitgeverij In de Knipscheer. Lutijn is zijn prozadebuut.
Bang voor de liefde - niek bremen - paperback (9789062657490)
In de knipscheer
Bang voor de liefde vertelt het verhaal van Andreas von Hechtel, die opgroeit in een Duits gezin in Amsterdam, na de Tweede Wereldoorlog. Door zijn traumatische jeugd is hij niet in staat gevoelens van liefde te ontwikkelen. Zijn besef van de eigen kwetsbaarheid maakt hem zwijgzaam en wantrouwend. Alleen met Maurits, zijn enige vriend, onderhoudt hij contact. De plotse dood van zijn moeder verandert zijn leven volkomen. Die avond wordt Andreas iets opzienbarends onthuld over zijn verleden en achtergrond; maar een reconstructie is nog niet mogelijk, er zijn te veel hiaten. Later, op het sterfbed van zijn vader, krijgt hij uiteindelijk een brief, die een nieuw licht werpt op zijn bestaan, en veel verklaart - én ontregelt. De ontdekking van zijn ware identiteit en de moeizame verhouding met zijn ouders lopen als een rode draad door zijn leven. Hij besluit op Texel zijn herinneringen op papier te zetten en in een roman te verwerken. Op dat eiland maakt hij kennis met bijzondere mensen die hem een spiegel voorhouden. Als Maurits bij hen komt logeren, neemt zijn leven een absurde wending. Alle abstracte gesprekken krijgen concrete contouren. Niek Bremen (1947) publiceerde in meerdere verhalenbundels, zoals 24 verhalen (2013), Onveranderd Anders (2015), Wilde flora (2016), Uit & Thuis In Sittard (2018) en in het literair tijdschrift Extaze (2018). Tevens exposeert hij met diverse fotografen en laat het woord op het beeld aansluiten. Met twee vrienden vormt hij De Drie Vertellers, die regelmatig optreden met verhalen en gedichten. Bang voor de liefde is zijn debuutroman.
Het brandende huis - helen knopper - paperback (9789062655090)
In de knipscheer
Van Helen Knopper verschenen ruim twintig titels, w.o. romans, korte verhalen, poëzie, en een drieluik over de jaren negentig. Na een lange periode van stilzwijgen maakte Helen Knopper in 2016 haar glorieuze comeback met 'sHet loopt het ademt het leeft's, biografie van een vriendschap, (nominatie Halewijnprijs 2016) in 2018 gevolgd door 'sHet onbesproken beeld's, het bijzondere verslag van een ziekbed met de impact van een kroniek van een aangekondigde dood. Niettemin is het Helen Knopper gelukt Het brandende huis te voltooien met als intrigerende ondertitel Verhalen uit het tijdloze hier en nu waar de meisjes zijn & de geest die waait waarheen hij wil. Het brandende huis is een essayboek en geen roman, maar het is wél een echte Knopper! Gelet op de ondertitel moge duidelijk zijn dat de geest er de boventoon voert, maar het is niet alles bittere ernst wat de klok slaat. Er valt ook veel te lachen. Een kleine greep uit de veelheid aan onderwerpen: psychologische theorieën en hun grondleggers; religies en hun stichters; de toestand in de wereld en de technologische ontwikkelingen; de digitale opmars en de virtuele uitkomst. En niet te vergeten het menselijk gedrag - met stip! (Helen Knopper begon toen ze al dik in de zeventig was aan een studie psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.) Een scala aan personen en onderwerpen komt aan bod: Gertrude Stein, C.G. Jung, Roy Baumeister, Robert M., Harry Mulisch, Dutroux, Ronald Laing, Sigmund Freud, Viktor Frankl, Dolly Parton, Ray Kurzweil, Willem Kloos, Ramana Maharshi, Peter Sloterdijk, William James, De zaak 40/61, de Tsjandogya Oepanishad, de Ashtavakra Gîta, principles of psychology, Prajnaparamita Sutra, snuffmovies, interrealiteit, mirakel van de synaps, metafysica. Het lijkt heel wat voor één boek. Maar zoveel is het niet, omdat het in elk van de acht delen in het boek steeds om hetzelfde gaat, zoals verwoord in het Voorwoord: "Om wat houdbaar is en wat weg kan. Om wat echt is en wat niet. Om tegenwoordigheid van geest. In het hier en nu. Want de tijd vliegt. En Love is not for later. Aldus Shakespeare." Helen Knopper (1934) schreef met Het brandende huis een indrukwekkende pleitrede voor behoud van een geestelijk gezond milieu.