Het concentratiekamp in de paradijsstraat - stanislav aseyev - paperback (9789083210865)
Jurgen maas
'Het Dachau van Donetsk.' Stanislav Aseyev schreef drie jaar lang vanuit Donetsk onder het pseudoniem Stanislav Vasien over het leven onder bezetting. In mei 2017 achterhaalden de rebellen zijn identiteit. Na anderhalve maand in de kelder van het 'ministerie voor Staatsveiligheid' werd hij overgeplaatst naar het kamp Izoljatsia. Zijn verdwijning leidde tot de nodige publiciteit. Hij kwam in december 2019 vrij bij een grote gevangenenruil. In Het concentratiekamp in de Paradijsstraat deelt de Oekraïense schrijver en journalist zijn ervaringen als gevangene van een modern strafgevangenenkamp, onder beheer van de Russische fsb, de voormalige kgb. Hij vertelt over de talrijke misstanden en mishandelingen, waaronder marteling en verkrachting, waar de gevangenen aan onderworpen zijn. Zijn relaas is dwingend, confronterend en urgent. Aseyev toont ons niet alleen wat de Russische bezettingsmacht in de bezette gebieden van Oekraïne doet, maar stelt ook belangrijke vragen: hoe kan iemand zulke gruwelijkheden doorstaan en overleven - en hoe moet je daarna verder? Uit het Russisch vertaald door Nina Targan Mouravi Stanislav Aseyev (1989) is een Oekraïense schrijver en journalist, afkomstig uit de Donetsk. Na zijn studie reisde hij naar Parijs, waar hij zich aanmeldde bij het Vreemdelingenlegioen. Terug in Oekraïne werkte hij als bankier, grafdelver, postsorteerder en winkelbediende. Eerder publiceerde hij onder andere een roman, een poëziebundel en een toneelstuk. Toen het gebied waar hij woonde in 2014 werd bezet door pro-Russische militaristen, bleef hij er zijn journalistiek werk uitvoeren. Hij werd onrechtmatig gearresteerd wegens 'extremisme' en 'spionage'. Gedurende tweeënhalf jaar zat Aseyev gevangen en werd hij gemarteld.
De oorlog van gisteren - jan keulen - paperback (9789083210889)
Jurgen maas
De oorlog van gisteren is de oorlog van vandaag In 'sDe oorlog van gisteren's neemt Jan Keulen ons mee naar de tijd dat hij correspondent was in Beiroet, tijdens de Libanese burgeroorlog. We leren een ongelovige priester kennen, een straatvechter die zich verhuurt aan verschillende strijdgroepen, politiek activisten die blijven volhouden, spionnen die worden ontmaskerd en ballingen die steeds opnieuw moeten vluchten. Na vijf jaar Beiroet vertrekt Keulen naar Caïro. In de jaren negentig verslaat hij vanuit Amman onder andere het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Al die tijd blijven de demonen van de Libanese burgeroorlog hem achtervolgen. Jaren later krijgt Keulen in Qatar als directeur van het Doha Centre for Media Freedom te maken met een wankelmoedige lakei, een slimme sjeik en een dichter die gevangen wordt gezet. Na bijna drie jaar wordt hem een andere baan aangeboden; veel Qatari vinden het centrum en zijn directeur een pain in the ass. 'Ik val stil, ben perplex en ik stamel dat ik geen ander werk in Qatar ambieer. Het enige wat mij interesseert is de journalistiek en persvrijheid in de Arabische wereld.' Voor journalistiek die ertoe doet moet altijd een prijs worden betaald. Jan Keulen ervoer dat aan den lijve, vanaf het moment dat hij als beginnend journalist in 1979 door Spanje tot persona non grata werd verklaard. Collega-journalisten werden ontvoerd, ontslagen, gevangengezet, gemarteld en zelfs gedood. Zelf kampte Keulen met trauma's en een burn-out, en hij werd beschuldigd van antisemitisme. Jan Keulen (1950) woonde langdurig in de Arabische wereld. Hij was correspondent in Beiroet en werkte later als journalist in Caïro en Amman voor 'sde Volkskrant's, 'sDe Standaard's en nieuwsrubrieken van de Vara-radio, KRO en NOS. De afgelopen twintig jaar was Keulen vaak in het Midden-Oosten als docent journalistiek en werkzaam voor persvrijheidsorganisaties. Van 2011 tot en met 2014 woonde en werkte hij in Qatar.
Alweer de derde editie van de Gutmensch Scheurkalender. Voor Nederlanders en Belgen die niet willen toegeven aan de moedeloosheid, biedt ook deze derde editie weer advies, houvast, argumenten, achtergronden en grappen van journalisten, schrijvers, cabaretiers, cartoonisten en fotografen, om het debat over verrechtsing, migratie en de precieze verschillen tussen Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen elke dag toch weer fris aan te kunnen. De Gutmensch Scheurkalender werd eerder door NRC uitgeroepen tot een van de drie 'sleukste scheurkalenders van het jaar's. Met bijdragen van onder veel meer Adriaan van Dis, Geert Mak, Sheila Sitalsing, Gie Goris, Bram Vermeulen, Kristien Hemmerechts, Lieve Joris, Sinan Can, Erik van Muiswinkel, Tsead Bruinja, Bahram Sadeghi, Jan Banning, Ghayath Almadhoun, Eliane Gerrits, Dolf Jansen en Vincent Bijlo en Lisa Weeda. Met tekeningen van Saskia Pfaeltzer, eigenzinnige vormgeving van Saskia Kunst en eindredactie van Linda Polman.
Dromen over anne frank - maha hassan - paperback (9789083210810)
Jurgen maas
Gedurende haar verblijf in de woning van de familie Frank op het Merwedeplein in Amsterdam, maakt de Syrisch-Koerdische schrijfster Maha Hassan kennis met Anne, onder meer door de foto's die ze aan de muur ziet hangen. Ze raken met elkaar in gesprek en al snel kruipt Anne steeds meer onder Maha's huid. Terug in Parijs lukt het haar niet om haar verslag over het verblijf in Amsterdam te voltooien. Er is een reis naar de Palestijnse stad Ramallah voor nodig om te beseffen dat Anne Frank nog niet uit haar systeem is verdwenen. Een reis die ervoor zorgt dat Maha Hassan voortaan anders naar Israël kijkt.
Ik vond geen spoken in achtmaal - dean bowen - paperback (9789491921834)
Jurgen maas
Van bruisend Rotterdam naar de stille hei. Dean Bowen verbleef een week lang in het Brabantse Achtmaal. Gewend aan het rumoer van het grootstedelijk leven, trok hij zich terug op landgoed de Oude Buisse, speurend naar de geest van Henriette Roland Holst. Dean Bowen (1984) is stadsdichter van Rotterdam. Hij verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. In 2015 won hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en zijn debuut Bokman uit 2018 leverde hem een nominatie op voor de C. Buddingh'- prijs.
De trotse bedelaars - albert cossery - hardcover (9789491921872)
Jurgen maas
'Het is kiezen of delen: of de vooruitgang of je gemoedsrust. Wij hebben voor onze gemoedsrust gekozen.' 'sDe trotse bedelaars's speelt zich af in de broeierige schaduw van de steegjes, straten en pleinen in een grote Egyptische stad, vermoedelijk Caïro, in het milieu van hele en halve intellectuelen, anarchisten, dichters en revolutionairen, die uit overtuiging bedelaars zijn geworden. Voor hen betekent de gewelddadige moord op de jonge prostituee Arnaba eigenlijk niet zoveel. Natuurlijk praten ze erover, langdurig zelfs, maar vooral omdat het een goed verhaal is; geschokt zijn ze nauwelijks. Maar wie is de moordenaar? Rechercheur Nour El Dine, gekweld door zijn onfortuinlijke liefdesleven, verdenkt met name de eigenzinnige Gohar. Die houdt zichzelf maar net in leven met het bijhouden van de boekhouding van een bordeel en het schrijven van brieven voor de ongeletterde hoertjes. Gaandeweg groeit niet alleen de verdenking van de rechercheur voor deze zonderlinge figuur, maar ook de fascinatie die hij voor hem opvat. 'Hij schreef met mildheid en ongebreidelde zin in relativeren, maar ook met spotlust. Daaraan ontleende hij de liefkozend bedoelde bijnaam “de Voltaire van de Nijl”.' Michaël Zeeman 'Woorden kunnen bedwelmen, een roes veroorzaken, en dat is precies waar Cossery op uit is. Zijn proza slaat een gat in de tijd en verkwikt. Zonder recept verkrijgbaar.' Ronnie Terpstra, boekhandel Van der Velde 'Soms komt er een schrijver voorbij waarvan je meteen het hele oeuvre wil lezen.' Frederike Scholing, boekhandel Praamstra Uit het Frans vertaald door Rosalie Siblesz. Met een voorwoord van Roger Grenier. Albert Cossery (1913-2008) schreef een klein, maar ijzersterk oeuvre, dat uit zeven romans en een verhalenbundel bestaat. De trotse bedelaars verscheen voor het eerst in 1955 in Parijs. Cossery groeide op in Caïro en bezocht er de lagere school bij de Franse broeders en daarna het lycée français, hetgeen een grondige Franstalige basis vormde. In 1931 publiceerde hij er zijn eerste gedichten. Begin jaren dertig vertrok Cossery naar Parijs om te studeren, maar het gelummel aldaar werd zijn vader te gortig: die stopte zijn toelage en haalde hem terug naar huis. Na de oorlog vertrok Cossery voorgoed naar Parijs en nam er zijn intrek in een hotel, waar hij tot z'n dood bleef wonen. Hij verkeerde er onder vrienden als Albert Camus, Jean Genet, Juliette Gréco, Alberto Giacometti en Boris Vian. In 1990 ontving hij voor zijn gehele werk de Grand Prix de la francophonie. Hoewel Cossery in het Frans schreef, dacht hij in het Arabisch en bleef hij voor zijn gevoel zijn hele leven een Egyptische schrijver.
De kliniek - ahmed bouanani - hardcover (9789491921780)
Jurgen maas
'Toen ik door de grote ijzeren poort van de kliniek liep leefde ik waarschijnlijk nog.' Zo begint Agmed Bouanani'ss hallucinerende en fascinerende roman 'sDe kliniek's. De naamloze verteller raakt ondergedompeld in een vreemde microkosmos bevolkt door andere dromers en invaliden. Met het verstrijken, of het schijnbare verstrijken, van de tijd begint zijn nieuwe wereld steeds meer te voelen als een gevangenis of een nachtmerrie. De levenden vertegenwoordigen de doden, bureaucratische engelen van de dood eisen de levens van de bonte verzameling gedetineerden een voor een op, en herinneringen aan de kindertijd of fantasieën over herrijzenis flitsen door het bewustzijn van de verteller... Ergens onderweg verdwijnt de ijzeren poort van de kliniek. Schrijver, dichter, illustrator en filmmaker Ahmed Bouanani (1938-2011) was een sleutelfiguur in de Marokkaanse literaire en artistieke scène. 'sDe kliniek's verscheen voor het eerst in 1990. Het boek raakte in de vergetelheid tot het in 2012 onder lovende kritieken opnieuw werd gepubliceerd in Frankrijk en Marokko. In 2016 werd het vertaald naar het Arabisch en in 2018 naar het Engels. Uit het Frans vertaald en van een nawoord voorzien door Hester Tollenaar.
Dit is geen goede poëzie, maar het is het beste wat ik kan schrijven. Misschien is het jullie opgevallen dat de zinnen kort zijn en de structuur gefragmenteerd. Dat komt doordat ik alleen op vrije momenten schrijf. En met vrije momenten bedoel ik de schaarse minuten en uren die ik op het toilet en in bad doorbreng, of als ik eet, loop en slaap. Kan iemand die slaapt eigenlijk wel schrijven? Ja, betere gedichten dan deze, en daarna voert hij ze aan de kraaien. Jullie kunnen het vrijetijdsgedichten noemen, dat zou een terechte benaming zijn. Jullie zullen ze op vrije momenten lezen, waarvan ik eigenlijk met heel mijn hart hoop dat jullie daarin iets beters te doen hebben, zoals praten met je dierbaren en spelen met je kinderen, want bij God, bij jullie God, hoe kun je verdragen dat er in je huis een man op het toilet zit te lezen? Uit het Arabisch vertaald door Djûke Poppinga Lamia Makaddam (1971) kwam op twintigjarige leeftijd naar Nederland. In haar geboorteland Tunesië studeerde ze Arabische taal en letterkunde. Naast dichter is ze vertaler en journalist. 'sVrijetijdsgedichten's is haar tweede bundel die naar het Nederlands is vertaald. Over 'sJe zult me vinden in elk woord dat ik schrijf's uit 2020: 'Overrompelende en meedogenloze poëzie (…). Een louterende leeservaring.' AWATER 'Nieuw en verfrissend.' POËZIEKRANT 'Het beeld dat oprijst is veelkantig en de stem die klinkt heeft vele tonen.' TROUW 'Soms laconiek en droogkomisch, vaker vervuld met woede, heel vaak met sterke/brute beelden, krachtig, lief, vrijwel altijd gepassioneerd. Mooi strak vertaald door Abdelkader Benali. PETER VERHELST
Flessenhart - robert schuit - paperback (9789083210858)
Jurgen maas
'De verhalen van Robert Schuit zijn zo goed dat ik met hem wilde trouwen.' GERDA BLEES Na de voltooiing van zijn laatste boek, waarin hij afscheid neemt van zijn verloofde en de drank, dreigt schrijver Robert Schuit in herhaling te vallen. Net als zijn literaire alter ego keert hij terug naar zijn grote liefde rosé, en haar maatjes sigaret en defaitisme. Zijn wens om zichzelf te ontstijgen en een beter mens te worden is groot, maar zijn vastbeslotenheid wankel. Laverend tussen zijn verlangens naar vrouwen en substanties, verdriet om verloren liefdes en angst voor de dood van zijn zieke vader probeert hij zichzelf te transformeren en de liefde te vinden. Met een scherp oog voor de absurditeit van de werkelijkheid en de realiteit van het absurde beschrijft hij zijn zoektocht, die hem vanuit zijn lege huis naar Brussel, verlaten stations en kringloopwinkels leidt. Geholpen en tegengewerkt door een heel leger vrouwen, een dominee, oude vrienden en zijn vader vindt hij uiteindelijk het nieuwe leven waar hij naar verlangt. De klassieke tragikomedie krijgt een verfrissend happy end, en en passant vindt de schrijver een nieuw literair genre uit: de korteverhalenroman (de kvr). De schrijver is dood, lang leve de schrijver. Naam auteur: Robert Schuit Lengte: 186 cm Gewicht: 89 kilo Kleur ogen: Blauw Kleur haar: Blond Schoenmaat: 43 Geboortedatum: 19-12-1978 Woonplaats: Woerden Een drietal andere boeken van dezelfde auteur onder een andere naam (Zeer korte verhalen) 'sEr gebeurde o.a. niets's 'sHuil maar, ik wens je uitstel toe's 'sMooie lieve schat's
Bier in de snookerclub - waguih ghali - paperback (9789083210872)
Jurgen maas
Deze eerste en enige roman van Waguih Ghali, scherp en komisch, is een ware cultklassieker. Het is een tijdloos portret van een sympathieke rebel in rumoerige tijden. Egypte in de jaren vijftig. Koning Faroek is kort geleden van de troon gestoten en president Nasser vaart nu de Nijl op en neer in diens luxe jacht. Zijn beloften van vrijheid en land voor de armen zijn op niets uitgelopen. Ram en Font, studenten die hun studie hebben verwaarloosd om mee te kunnen doen aan demonstraties gericht tegen Farouk en de Engelsen, brengen in Caïro hun tijd door in de snookerclub van Jamil, waar ze een pittig mengsel van bier, wodka en whisky drinken dat ze Bass noemen - ter nagedachtenis aan het Engelse bier dat in Egypte niet langer verkrijgbaar is. Voor Ram, de hoofdpersoon, is gokken belangrijker dan politiek. Zijn spitse geest, zijn ironische kijk op de zaken en zijn genadeloze zelfkritiek vormen een pantser tegen een wereld van hypocrisie - en tegelijkertijd zijn gevangenis. Waguih Ghali (192(?) - 1969) was een Egyptische schrijver die faam verwierf werd met zijn enige roman, Bier in de snookerclub uit 1964. Uit angst voor vervolging om zijn politieke opvattingen, bracht hij zijn leven in armoede door in Europees ballingschap. Hij overleed op 5 januari 1969 aan een overdosis slaappillen, die hij tien dagen eerder ingenomen had. Zijn roman was recent uitgegeven in Penguin's Contemporary Writers Series en met gejuich ontvangen. 'sDeze roman staat in mijn kast met lievelingsboeken. Over wat je verliest wanneer je je land verlaat. Over weggaan, aanspoelen op een vreemde kust en nooit meer thuiskomen. Een boek om te herlezen, telkens weer.'s LIEVE JORIS 'sGhali heeft één roman geschreven, een humoristisch meesterwerk.'s THE OBSERVER 'sBier in de snookerclub's is een van de beste romans over het leven in Egypte die ooit zijn geschreven.'sLONDON REVIEW OF BOOKS Met een nawoord van Jamal Mahjoub Uit het Engels vertaald door Paul Heijman
Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom (sinds ik in een rolstoel zit) - funda müjde - ebook (9789491921308)
Jurgen maas
'sEen moedig leven. Een moedig boek. En wat kan moed soms mooi zijn.'s GEERT MAK In 2007 rijdt een jonge, onervaren chauffeur in Istanbul de taxi aan waarin actrice en cabaretière Funda Müjde zit. Ze houdt er een dwarslaesie aan over en wordt levenslang veroordeeld tot een rolstoel. Na enkele weken in het ziekenhuis en meerdere operaties, begint een lange revalidatieperiode, waarin Funda niet alleen de beperkingen van haar nieuwe lichaam moet leren kennen, maar zichzelf ook geconfronteerd ziet met de gevolgen voor haar carrière. Funda schrijft openhartig over de lange weg die ze moest afleggen om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden in haar leven; na haar ongeluk, maar ook vroeger, toen ze als dochter van Turkse arbeidsmigranten naar Nederland kwam. Haar verleden en heden komen samen in 2014 wanneer ze een buitengewoon avontuur aangaat: een fietstocht van vierduizend kilometer door acht landen, van Amsterdam naar Istanbul. Funda Müjde werd geboren in Turkije en verhuisde met haar familie naar Nederland toen ze zeven jaar oud was. Ze brak door als actrice bij het grote publiek door rollen in Medisch Centrum West, Vrouwenvleugel, Goede Tijden Slechte Tijden en de speelfilm Julia'ss geheim. In 2004 verschenen haar beste columns uit De Telegraaf in de bundel Algemeen Beschaafd Turks. Eind 2016 ging haar theatervoorstelling Funda Draait Door in première.
Behalve een oude winkelier ziet niemand dat ze eigenlijk nog een kind is. Ze gelooft zelf ook dat ze net zo dapper en strijdlustig is als haar tante Lida. Die zit in het Iraanse verzet en wordt gezocht. Ik ben een dappere postvogel, herhaalt ze in zichzelf om haar angsten te bezweren. Vele jaren later loopt ze als gevluchte, jonge vrouw stage op een architectenbureau in Nederland. Haar begeleider volgt de opkomst van populistische politici op de voet. Zijn uitspraken over buitenlanders beangstigen haar. Maar wat als hij de enige is die haar bestaan in Nederland kan redden? Ze rent om te redden wat er nog te redden valt en ontleent houvast aan een gedicht dat in haar geheugen staat gegrift. Wanneer een bevriende college een hartaanval krijgt, keren haar vergeten angsten terug. 'sDoor de ogen van de Iraans-Nederlandse schrijfster Firoozeh Farjadnia kijk je niet alleen met een nieuwe blik naar het Nederland van nu, haar verhaal over een kind in het ondergrondse verzet tegen de sjah van Perzië grijpt je naar de keel. Subtiel en invoelbaar. Een aanwinst voor de Nederlandse literatuur.'s CHRISTINE OTTEN Firoozeh Farjadnia (1970) is geboren en getogen in de Koerdische streek Kermanshah in Iran. Ze vluchtte in 1995 naar Nederland, volgde een opleiding Bouwkunde in Rotterdam en is nu werkzaam bij een architectenbureau. Sinds haar veertiende schrijft ze gedichten, columns en korte verhalen. 'sPostvogel's is haar debuutroman.
Sta op en leef, vader - said el haji - ebook (9789491921605)
Jurgen maas
'sSta op en leef, vader's is een ontroerende en openhartige essaybundel over een gesloten cultuur. Said El Haji verkent hoe hij en zijn familieleden zijn gevormd door een patriarchale traditie van eer, plicht en mannelijke dominantie. Het levert een indringend en fascinerend portret op van een eigenzinnige familie. Tegelijkertijd probeert de auteur zijn overleden vader tot leven te wekken, met wie hij in zijn in 2000 lovend ontvangen debuut, 'sDe dagen van Sjaitan's, literair afrekende. Said El Haji (Marokko, 1976) debuteerde in 2000 met 'sDe dagen van Sjaitan's, dat enthousiast werd onthaald. In 2006 stelde hij met Annelies Verbeke 's25 onder de 35's samen, een bloemlezing van nieuwe Vlaams-Nederlandse schrijvers. In dat jaar verscheen ook 'sGoddelijke duivel's, zijn tweede roman en in 2011 'sDe aankondiging's, een roman over pré-islamitisch Arabië. El Haji is verbonden aan de Volkskrant.
De joodse bruid - judit neurink - ebook (9789491921636)
Jurgen maas
Bijna drieduizend jaar lang woonden er Joden in Irak, totdat ze in de jaren vijftig van de vorige eeuw binnen een paar jaar vrijwel allemaal vertrokken. Dat gegeven is de basis voor 'sDe Joodse bruid's, een roman over twee jonge Joodse vrouwen in Iraaks Koerdistan. Zara is student en bijna verloofd als ze een dagboek vindt, geschreven in de jaren veertig door Rahila. Die beschrijft hoe de wereld om haar heen verandert door de opkomst van het zionisme en de vestiging van de staat Israël. Het is een verleden waarover Zara vrijwel niets weet. De politieke onrust van de jaren veertig lijkt uit het dagboek over te slaan naar Zara's eigen leven als inwoners van Iraaks Koerdistan in opstand komen tegen hun regering. Als haar eigen banden zichtbaar worden met het verdwenen Joodse verleden, komt Zara'ss leven in een stroomversnelling. In 'sDe Joodse bruid's zijn waargebeurde verhalen vermengd met fictie. Zara en Rahila zijn fictief, maar leven in een wereld die de werkelijkheid dicht benadert. Journalist en schrijfster Judit Neurink heeft in 'sDe Joodse bruid's een vergeten deel van het Iraakse verleden verwerkt: het aandeel van Joden in de geschiedenis van het land en hun massale vertrek vanwege discriminatie en vervolging. Judit Neurink (1957) is al bijna dertig jaar journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en De Standaard. Sinds 2008 woont ze grotendeels in Iraaks Koerdistan, waar ze het Independent Media Centre in Kurdistan opzette. In 2015 verscheen van haar 'sDe vrouwen van het kalifaat's.
Gebed zonder eind - asis aynan - ebook (9789491921643)
Jurgen maas
'sGebed zonder eind's begint met een oorlogsaanzegging van de Marokkaanse koning Hassan II en eindigt met een liefdesverklaring aan het water van het Zuiderbad in Amsterdam. Tussen deze uitersten maakt Asis Aynan ons deelgenoot van zijn schaamte en de worsteling van zijn thuisloosheid af te komen. Al schrijvende weet hij door reizen over land en in het hoofd de deken van pessimisme van zich te af te werpen. 'sGebed zonder eind's gaat over heimwee, loyaliteit en historisch besef. 'sFascinerende reisimpressies over Marokko, Europa en het leven. En wat kan die Amsterdamse Berber mooi schrijven: wild, geestig, erudiet, warm en zeldzaam eerlijk!'s Geert Mak Asis Aynan (1980) is schrijver, columnist en docent. Hij debuteerde in 2007 met het autobiografische 'sVeldslag en andere herinneringen's. In 2010 volgde 'sIk, Driss's (samen met Hassan Bahara), over een liefdesrelatie tussen een Marokaanse gastarbeider en een Nederlandse, dat tot hoorspel en musical is bewerkt. Aynan schrijft columns voor het tijdschrift ZemZem en Folia Magazine en is de bedenker van de Berberbibliotheek en het gastarbeidersmonument. In 2011 werd hij genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst.
Welkom in het paradijs - tineke bennema - ebook (9789491921612)
Jurgen maas
In 'sWelkom in het paradijs's beschrijft Tineke Bennema Palestijnse levens in lichtvoetige en tragikomische verhalen. Waar een Nederlander zich 'ss ochtends op de nieuwe dag voorbereidt met het weerbericht en een broodtrommel, luistert een Palestijn naar het nieuws om te weten welke plekken hij die dag beter kan vermijden. Mocht hij al plannen maken, dan worden die maar al te vaak gedwarsboomd door bezetting, traditie en onverwachte gebeurtenissen. Zo is er het verhaal overe en meisje in Jericho dat ene palmboom hoort kreunen en bijna te laat komt op school. Of dat over de laatste levensjaren van een oude varkenshoeder die van zijn dorpsgenoten te horen krijgt dat hij zijn geliefde dieren moet slachten. Of het familie-uitje waarbij de oudste zoon verdwaalt op weg naar het geboortehuis van zijn moeder. Sommige verhalen zijn gebaseerd op Bennema'ss eigen belevenissen; andere verhalen hoorde ze van haar Palestijnse familie en vrienden. Hoe anders het leven in de Palestijnse gebieden misschien ook is, Bennema laat zien dat menselijke drijfveren universeel zijn. Tineke Bennema (1962) is historica en journaliste. Tussen 1994 en 2002 woonde ze met haar Palestijnse man en kinderen in een dorp tussen Ramallah en Jeruzalem. In die periode werkte ze onder andere als verslaggever voor Radio 1 en Trouw. In 2001 debuteerde ze met 'sCheckpoint Jeruzalem's, waarin ze haar ervaringen op de Westelijke Jordaanoever beschreef. Zes jaar later verscheen 'sDe last van Khalil's, over het veelbewogen leven van haar grootvader aan Palestijnse kant. In 2011 kreeg ze als co-auteur de Zilveren Griffel uitgereikt voor het informatieve kinderboek Ik! Wie is dat? In 2012 ontving Bennema de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza voor haar korte verhaal 'sHitte's.
De vrouwen van het kalifaat - judit neurink - ebook (9789491921292)
Jurgen maas
Vrouwen en het kalifaat: het is een complexe relatie. ISIS houdt duizenden yezidi-vrouwen als seksslavin en behandelt ze als dieren. Er worden westerse vrouwen geronseld om een volgende generatie strijders te baren. Sommigen melden zich vrijwillig voor een speciaal politiekorps dat controleert of vrouwen de strenge mores wel naleven - in bruutheid doen ze niet onder voor de mannen. Al die vrouwen spelen een rol in de geschiedenis die op dit moment in Irak en Syrië wordt geschreven. In De vrouwen van het kalifaat - Slavinnen, moeders en jihadbruiden laat Judit Neurink yezidi-vrouwen aan het woord die uit het kalifaat wisten te ontsnappen en getuigen van de vernederende en gewelddadige manier waarop ze zijn behandeld. Ze vertelt het verhaal van de ontvoerde Amerikaanse hulpverleenster Kayla Mueller die tot haar dood gevangen zat als slavin van ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Ze belt met vrouwen in de bezette stad Mosoel en analyseert de rechten en plichten die ISIS in haar propaganda aan vrouwen toekent. Zo ontstaat een beeld van de zwarte werkelijkheid in het kalifaat. Judit Neurink (1957) is journalist en woont sinds 2008 in Iraaks Koerdistan. Ze schrijft onder andere voor Trouw, Vrij Nederland en De Standaard. In 2014 verscheen haar roman De Joodse bruid en begin 2015 De oorlog van ISIS. De pers over De Joodse bruid: 'sEen rijk gelaagd verhaal.'s KUNSTSTOF RADIO 1 'sNeurink heeft gelijk. Zo kan ze het bijna vergeten verhaal van de Koerdische Joden kwijt aan het grote publiek dat het verdient.'s Over De oorlog van ISIS: 'sEen stand van zaken op basis van deskundigheid's NEDERLANDS DAGBLAD
Het concentratiekamp in de paradijsstraat - stanislav aseyev - ebook (9789083296753)
Jurgen maas
'sHet Dachau van Donetsk.'s Stanislav Aseyev schreef drie jaar lang vanuit Donetsk onder het pseudoniem Stanislav Vasien over het leven onder bezetting. In mei 2017 achterhaalden de rebellen zijn identiteit. Na anderhalve maand in de kelder van het 'sministerie voor Staatsveiligheid's werd hij overgeplaatst naar het kamp Izoljatsia. Zijn verdwijning leidde tot de nodige publiciteit. Hij kwam in december 2019 vrij bij een grote gevangenenruil. In 'sHet concentratiekamp in de Paradijsstraat's deelt de Oekraïense schrijver en journalist zijn ervaringen als gevangene van een modern strafgevangenenkamp, onder beheer van de Russische FSB, de voormalige KGB. Hij vertelt over de talrijke misstanden en mishandelingen, waaronder marteling en verkrachting, waar de gevangenen aan onderworpen zijn. Zijn relaas is dwingend, confronterend en urgent. Aseyev toont ons niet alleen wat de Russische bezettingsmacht in de bezette gebieden van Oekraïne doet, maar stelt ook belangrijke vragen: hoe kan iemand zulke gruwelijkheden doorstaan en overleven - en hoe moet je daarna verder? Uit het Russisch vertaald door Nina Targan Mouravi Stanislav Aseyev (1989) is een Oekraïense schrijver en journalist, afkomstig uit de Donetsk. Na zijn studie reisde hij naar Parijs, waar hij zich aanmeldde bij het Vreemdelingenlegioen. Terug in Oekraïne werkte hij als bankier, grafdelver, postsorteerder en winkelbediende. Eerder publiceerde hij onder andere een roman, een poëziebundel en een toneelstuk. Toen het gebied waar hij woonde in 2014 werd bezet door pro-Russische militaristen, bleef hij er zijn journalistiek werk uitvoeren. Hij werd onrechtmatig gearresteerd wegens 'sextremisme's en 'sspionage's. Gedurende tweeënhalf jaar zat Aseyev gevangen en werd hij gemarteld.
Liefde is een rebelse vogel - mounir samuel - ebook (9789491921285)
Jurgen maas
Een psychologe raakt gefascineerd door Zetá, een mysterieuze vrouw wier pad ze herhaaldelijk kruist. Hun ontmoetingen zijn het begin van een ingewikkelde liefdesverhouding, die de laatste zekerheden in het leven van de psychologe onderuithaalt. Zetá verliet jaren geleden op achttienjarige leeftijd haar ouderlijk huis om in Spanje op zoek te gaan naar de wortels van haar verdwenen vader. De harde werkelijkheid haalt haar echter al snel in en laat haar niet ongeschonden achter. Terug in Noordwest-Europa geeft ze haar verhaal langzaam prijs aan de psychologe, wat resulteert in een gezamenlijke zoektocht die hen beiden confronteert met de pijnlijke realiteit van hun levens. Waarom kiest Zetá net haar uit om haar verhaal aan te vertellen? En welke gevolgen zal de ontknoping ervan hebben voor hun samenzijn? Liefde is een rebelse vogel is een roman over identiteit, illegaliteit en ballingschap, schuldgevoel en boetedoening, over een liefde die zo sterk is dat ze de ziel verscheurt, over de rekbaarheid van geaardheid en geslacht, over wegvluchten en het aangaan van de diepste innerlijke conflicten, met op de achtergrond de hartstochtelijke klanken van de opera Carmen. Mounir Samuel (1989), voorheen bekend als Monique Samuel, is schrijver, opiniemaker, journalist en performer. Hij schreef voor De Correspondent, Trouw, NRC Handelsblad, en levert regelmatig bijdrages voor De Groene Amsterdammer, met als speerpunt mondiale ontwikkelingen en sociale revoluties. Samuel werd bekend als vaste tafelgast bij Pauw & Witteman tijdens de Egyptische revolutie en was daarna te zien in een groot aantal tv-programma'ss, waaronder 24 uur met. Hij schreef dusver negen boeken. In zijn werk richt hij zich vaak op identiteits- en minderheidsvraagstukken. Als fly-in-correspondent reisde hij over zes continenten. Voor zijn reisverhalen en reportages won hij de Dick Scherpenzeel Aanmoedigingsprijs voor grootste journalistieke talent van Nederland en Vlaanderen (2012) en de Lira Aanmoedigingsprijs voor jonge correspondenten tot 30 jaar (2015). Liefde is een rebelse vogel is zijn romandebuut. 'sDit verhaal schreef ik niet, dit verhaal schreef mij.'s MOUNIR SAMUEL 'sSnel, slim, irritant, grappig en sexy. Mounir Samuel is een man naar mijn hart.'s THEO MAASSEN 'sDe zinnen van Mounir Samuel zinderen en laten de lezer anders kijken naar het leven en de liefde.'s PETRA STIENEN Over Mozaïek van de revolutie 'sJe zult maar drieëntwintig jaar zijn en zo'sn boek schrijven.'s DICK SCHERPENZEEL AANMOEDIGINGSPRIJS 'sSamuel is de personificatie van verandering, lef en vrijheid van meningsuiting.'s DE KLEURRIJKE LIJST 2012
Al mijn vaders - mira feticu - ebook (9789491921599)
Jurgen maas
De Roemeense Myra schrijft en doceert 'sLectura Dantis's aan de Universiteit van Amsterdam. Haar geboortedorp heeft ze allang achtergelaten, maar de demonen uit haar jeugd blijven Myra achtervolgen. Alleen in de literatuur vindt ze troost. Vooral bij Dante, die alle klootzakken genadeloos naar de hel stuurt en niets en niemand vergeeft. Maar ook Dante dreigen ze van haar af te nemen. En dan slaat het verleden, dat voortdurend onbehaaglijk op de loer ligt, genadeloos toe.
Stilte is mijn moedertaal - sulaiman addonia - ebook (9789491921926)
Jurgen maas
Nadat ze haar school en boeken moest achterlaten om te vluchten met haar familie, komt Saba aan in een Oost-Afrikaans vluchtelingenkamp. In deze omgeving - onbekend, hectisch en haar lang niet altijd goedgezind - moet het jonge meisje zichzelf een nieuw bestaan aanmeten. Terwijl ze haar best doet zichzelf te blijven, is ze vastberaden Hagos te beschermen, haar zwijgende broer. De broer en zus weigeren allebei zich te schikken naar de rol die hen wordt opgelegd door gender en de maatschappij. Aan de hand van intrigerende personages, onderzoekt Sulaiman Addonia wat het betekent om een man of een vrouw te zijn, wat het betekent een individu te zijn wanneer je geen thuis of toekomst meer hebt. Met de grensverleggende roman Stilte is mijn moedertaal schreef Addonia uit eigen ervaring over het leven in een vluchtelingenkamp. Hij analyseert vlijmscherp hoe een samenleving in staat is de oorlog te verklaren aan haar eigen vrouwen, en vertelt de verhalen die we nodig hebben om te overleven in een vijandige omgeving. UIT HET ENGELS VERTAALD DOOR IRWAN DROOG I ISBN 978 94 91921 88 9 I 272 PAG. I € 22,50 'sElegant en beeldend. Een meeslepende, mysterieuze, haast magische en heerlijk chaotische beschrijving van hoe het er in een Oost-Afrikaans vluchtelingenkamp aan toegaat.'s THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW 'sEen briljante, levendige schets van een vluchtelingengemeenschap en een betoverend portret van het jonge meisje Saba en haar zwijgende broer. Een aangrijpend, moedig verhaal. Een feministisch boek, maar tegelijkertijd zoveel meer dan dat. 's THE GUARDIAN
God is groot - mounir samuel - ebook (9789491921483)
Jurgen maas
In 'sGod is groot's verkent Mounir Samuel de rol van de islam en de dagelijkse geloofsbeleving van moslims in Nederland en België. Hij dompelt zich volledig onder in de islamitische gemeenschappen en vast mee tijdens de ramadan. Hij duikt in de vele dubbellevens van jonge moslims, onderzoekt verborgen subculturen, spreekt met afvalligen en bekeerlingen, ontmoet polderjihadisten en feministen, worstelt met zijn geheime relatie met een moslima en bevraagt de grenzen van gender, geloof en gemeenschap. Kritisch houdt hij iedereen een spiegel voor, daarbij ruimte latend voor persoonlijke verhalen en openlijke reflectie op zijn identiteiten als christen, Egyptische Nederlander en queer. Met indringende ontmoetingen met onder anderen: Fatima Elatik, Nourdin el Ouali, Salah Edin, Amina Wadud, Brahim Bourzik, Dino Suhonic, Enis Odaci, Fatima El Morabit, Abdelkarim El Baz, Karima el Fillali, Khalid Benhaddou, Nadia Moussaid, Meral Polat, Redouane Amine, Samira Bouchibti, Seyran Ateş, Selcen Yildizeli, Sevval Kayhan en Yassin Elforkani. Mounir Samuel (1989) is politicoloog, opiniemaker, journalist en auteur van negen boeken, waaronder 'sMozaïek van de revolutie's en 'sLiefde is een rebelse vogel's. Hij studeerde politicologie en Midden-Oostenstudies aan de Universiteit Leiden en aan de Universiteit van Californië - San Diego. Voor De Groene Amsterdammer onderzoekt Samuel maatschappelijke trends en sociale revoluties en hield hij als 'sislamwatcher's een ramadandagboek bij en maakte hij prikkelende portretten in de reeks 'sHervormingsfundamentalisten's.
Gastvrijheid - chris keulemans - ebook (9789491921964)
Jurgen maas
Gastvrijheid is net zo belangrijk voor ons bestaan als lucht en water. Op reis komen we om als er geen deur voor ons opengaat. Zonder bezoek te ontvangen drogen we uit. In het jaar dat de gastvrijheid stilvalt denkt Chris Keulemans terug aan warme avonden in Beirut en Sarajevo, fabelachtige diners in Triëst en Berlijn, logeren op een kerkhof in Tunis, dat ene café waar nog licht brandde op de avond na 9/11, ontmoetingen met Salman Rushdie, Chimamanda Ngozie Adichie en Henk-voor-alle-vrouwen-een-geschenk. Thuis in Amsterdam-Noord streelt hij de donkergelakte planken van de grote eettafel. Komen ze terug, zijn gasten? In een mix van reisverhalen, herinneringen, observaties en verbeelding gaat Keulemans op zoek naar de kunst van de gastvrijheid. Waarom is die warmer op plekken waar minder is? Waar woont het echtpaar dat een maaltijd neerzet voor de moordenaar van hun zoon? Hoe word je vrienden met een hotelkamer? Wat zeggen gast en gastvrouw nooit tegen elkaar? 'sTegen een decor van oorlog en sociaal onrecht herinnert Chris Keulemans ons in prachtig met elkaar vervlochten verhalen aan de schoonheid van onze menselijkheid. "Gastvrijheid" is een indrukwekkend en ontroerend boek.'s KARIN AMATMOEKRIM 'sChris Keulemans kijkt terug en fileert de tijd. Scherp en humaan noteert hij zijn herinneringen in een prachtige, rake stijl. Een oorlog laait weer op, een fatwa krijgt contouren en de lafheid komt in beeld - maar bovenal de vriendschap en het verlangen naar hoop. En dan denkt de schrijver ook nog eens helder na in mooie kleine essays en reisverhalen. Wat een aanstekelijk proza! "Gastvrijheid" las ik met een zucht van bewondering en herkenning.'s ADRIAAN VAN DIS Chris Keulemans (Tunis, 1960) verhuisde dertig keer en gelooft dat er over de hele wereld evenveel gastvrijheid wordt gegeven als ontvangen. Hij reisde voor werk en vriendschap naar plekken als Ambon en Rojava, Newark en Ramallah. In Amsterdam leidde hij drie cultuurcentra: De Verloren Tijd/Perdu, de Balie en de Tolhuistuin. Hij schrijft reportages en essays voor de Groene Amsterdammer, Byline Times en Kosovo 2.0. Sinds zijn debuut over het leven van een amateurkeeper, Overal om me heen is ruimte (1992), publiceerde hij nog zeven boeken; het laatste ging over Srebrenica 25 jaar na de val. Als adviseur van Trans Europe Halles begeleidt hij jonge cultuurcentra van Lissabon tot Baku. Thuis in Amsterdam-Noord maakt hij actief deel uit van Verdedig Noord, de beweging tegen de gentrificatie van zijn stadsdeel.
Noodzakelijke gesprekken - mounir samuel - ebook (9789491921841)
Jurgen maas
Noodzakelijke gesprekken bevat vijftien spraakmakende interviews over de grote vragen van deze tijd. Daarin gaat Mounir Samuel geen ongemakkelijk thema of maatschappelijke uitdaging uit de weg. Of het nu leven in quarantaine, de klimaatcrisis, de Black Lives Matter-beweging, gender, de zorg, het onderwijs, God en religie, politieke representatie, feminisme, intimiteit, depressie, het ouderschap of de verwerking van verlies betreft. Met een scherpe pen destilleert Samuel samen met zijn gesprekspartners een nieuwe wereld. Noodzakelijke gesprekken met: Nazmiye Oral * Imane Nadif * Glenn Helberg * Marte Boneschansker * Laura Polder * Petra Stienen * Moataz Rageb * Dina El Filali * Martijn Kamphorst * Meral Polat * Rachel Rumai Diaz * Joost Röselaers * Hasna El Maroudi * Shishani Vranckx * Sahar Shirzad
Geweld is nooit ver weg - judit neurink - ebook (9789491921773)
Jurgen maas
In 2008 vertrok Judit Neurink naar Irak om er een trainingscentrum voor journalisten op te zetten. Als correspondent maakte ze de wederopbouw in Iraaks-Koerdistan mee, de opmars van ISIS en de ontvoering van en moord op duizenden Jezidi'ss. Ze was er getuige van dat het land uiteenviel op basis van etniciteit en religie en dat de roep om een sterke leider toenam. Tegelijkertijd begon ze van het land te houden. Eind 2019 zag ze hoe jonge Irakezen met hun Tuk-tukrevolutie in opstand kwamen tegen de corruptie, de uitzichtloosheid en het geweld. Inmiddels vormt een hergroeperend en wraakzuchtig ISIS opnieuw een bedreiging - ook na de dood van Abu Bakr al-Baghdadi. Neurink kwam voor de wederopbouw, maar was steeds vaker genoodzaakt verslag te doen van de sektarische spanningen en het geweld. Als verslaggever kon ze niet immuun blijven voor het leed, en dat leidde tot haar vertrek. In 'sGeweld is nooit ver weg's blikt ze terug op een bewogen decennium, en toont de lezer de culturele diversiteit, diepgewortelde conflicten en hoogte- en dieptepunten van een tumulteus land, waar een vreedzame toekomst een haast onhaalbare droom lijkt.