Het emotionele dna - pierre capel - ebook (9789082860504)
K.pl education
Het Emotionele DNA Gevoelens bestaan niet, maar ontstaan Wanneer we het over onze gevoelens hebben, kunnen we ze meestal precies omschrijven. Maar hoe ze ontstaan, waar ze vandaan komen en, nog belangrijker, wat ze allemaal met ons doen, weten we vaak niet. Ze dwarrelen als een soort mist door ons hele lijf. Het wordt echter steeds duidelijker dat gevoelens verbonden zijn aan keiharde biochemie. Zij zijn niet alleen van invloed op het ontstaan en verloop van ziekten, maar ook bepalend voor de gezondheid en zelfs onze levensduur. Pierre Capel legt aan de hand van uitgebreide studies op verbluffend heldere wijze uit hoe gevoelens onze gezondheid aansturen én hoe we dit kunnen beïnvloeden, waarmee we zelf onze levenskwaliteit kunnen verbeteren. In onze cultuur denken we dat we voornamelijk rationele wezens zijn, maar is dat wel zo? Positieve en negatieve gevoelens hebben een onvoorstelbaar sterke werking op het ontstaan en verloop van allerlei ziekten, zoals onvruchtbaarheid, aderverkalking, depressie, tumoren, diabetes etc., maar ook bij symptomen als pijn en angst. Sport, yoga en meditatie kunnen hierbij een enorme positieve verandering teweeg brengen. In de geneeskunde zijn de laatste eeuw ziekteprocessen steeds beter in kaart gebracht. Het resultaat is fantastisch, complexe moleculen zijn ontrafeld en de meest geavanceerde metingen kunnen worden gedaan. Maar omdat gevoelens wel reëel maar niet materieel zijn, vallen ze snel buiten een moleculaire aanpak waardoor hun invloed op het ontstaan en verloop van ziekten onderschat wordt. Nu de moleculair biologische werking van gevoelens steeds duidelijker wordt, hoeft een patiënt niet langer alleen maar gezien te worden als lichaam, maar wordt hij weer een compleet persoon. Het emotionele DNA combineert de magische wereld van de gevoelens met de moleculaire biologie; een wereld die verbazingwekkend helder blijkt te zijn en in dit fascinerende boek ontdaan wordt van bestaande vooroordelen.
Mensen zijn gewend dat ze functioneren. Dat je geest of psyche werkt zoals je wilt. Het gaat dan om de “gewone” dagelijkse dingen zoals je inzetten, concentreren, boodschappen doen, werken. Maar, het gaat ook om de grotere dingen, zoals het dagelijks functioneren in de rollen partner, vader/moeder, vriend/vriendin, zoon/dochter, medewerker. Wanneer mensen niet werken zoals ze gewend zijn, reageren ze zoals ze bij een kapotte stofzuiger zouden doen: ze geven er een klap op, schudden er even aan, vervangen de stofzak, in de hoop “dat hij het weer gaat doen”. Of ze maken verwijten naar een ander die de stofzuiger heeft ingezet voor te grof werk. Het meest efficiënt is de gebruiksaanwijzing erbij te pakken en zo te kijken naar de oorzaak en mogelijk oplossing van het defect. Op eenzelfde manier gaan mensen dikwijls met zichzelf om wanneer ze niet “werken” zoals ze gewend zijn. Het lukt niet meer om te ontspannen, te genieten en geconcentreerd te werken. Er wordt een snelle oplossing gezocht in de vorm van “jezelf een schop geven”, “een avondje uit”, “een nachtje vroeg naar bed”. Soms met blijvend, meestal met tijdelijk resultaat. Het kan dan helpen de eigen gebruiksaanwijzing er eens bij te pakken en op die manier te kijken naar de oorzaak en mogelijke oplossing van het probleem. Het kost even wat meer tijd, maar dan is de stap ook gezet in de richting van duurzaam effectief functioneren. Dit boek geeft mensen handvatten zichzelf aan te sturen naar hun persoonlijke gebruiksaanwijzing. In het kort wordt dit zelfsturing genoemd. De volgende gebruiksaanwijzingen worden beschreven: - serieuze denker - impulsieve doener - innemende (schijn) sterke - open gevoelige Het boek geeft houvast om je eigenheid/eigenaardigheden te leren kennen en te besturen. Het boek is geschreven door Heilwine Bakker, psycholoog en directeur van Balans & Impuls.
The emotional dna - pierre capel - ebook (9789082860511)
K.pl education
Feelings don'st exist, they emerge When we talk about our feelings, we know exactly what we are talking about. But if we want to know how they emerge, where they come from and what they do to us, then we'sre not so sure. For many people, feelings are like a fog that floats through our body. But is that true? Feelings are linked to a rock-solid biochemistry, that has an enormous impact on our functioning. Not on a vague metaphysical level, but functioning directly on the ins and outs of the cells in our body, up to and including the use of DNA by those cells. Feelings direct a huge number of vital processes that are not only related to our health, but also have an impact on our lives and well-being; including our lifespan. How seriously do we take the influence of feelings and what significance do these have in our lives? Pierre Capel uses extensive studies to explain, in an astonishingly clear way, how feelings direct our health and how we can influence it, so that we can improve our quality of life ourselves. In our culture, we think that we are primarily rational beings, but is that the case? Positive and negative feelings have an incredibly strong effect on the development and course of all kinds of diseases, such as infertility, arteriosclerosis, depression, tumors, diabetes, etc., but also on symptoms such as pain and anxiety. Sports, yoga and meditation can bring about a huge positive change. The emotional DNA combines the magical world of feelings with molecular biology; a world that turns out to be surprisingly clear, and has, in this fascinating book, been stripped of existing prejudices.
Mensen zijn gewend dat ze functioneren. Dat je geest of psyche werkt zoals je wilt. Het gaat dan om de "gewone" dagelijkse dingen zoals je inzetten, concentreren, boodschappen doen, werken. Maar, het gaat ook om de grotere dingen, zoals het dagelijks functioneren in de rollen partner, vader/moeder, vriend/vriendin, zoon/dochter, medewerker. Wanneer mensen niet werken zoals ze gewend zijn, reageren ze zoals ze bij een kapotte stofzuiger zouden doen: ze geven er een klap op, schudden er even aan, vervangen de stofzak, in de hoop "dat hij het weer gaat doen". Of ze maken verwijten naar een ander die de stofzuiger heeft ingezet voor te grof werk. Het meest efficiënt is de gebruiksaanwijzing erbij te pakken en zo te kijken naar de oorzaak en mogelijk oplossing van het defect. Op eenzelfde manier gaan mensen dikwijls met zichzelf om wanneer ze niet "werken" zoals ze gewend zijn. Het lukt niet meer om te ontspannen, te genieten en geconcentreerd te werken. Er wordt een snelle oplossing gezocht in de vorm van "jezelf een schop geven", "een avondje uit", "een nachtje vroeg naar bed". Soms met blijvend, meestal met tijdelijk resultaat. Het kan dan helpen de eigen gebruiksaanwijzing er eens bij te pakken en op die manier te kijken naar de oorzaak en mogelijke oplossing van het probleem. Het kost even wat meer tijd, maar dan is de stap ook gezet in de richting van duurzaam effectief functioneren. Dit boek geeft mensen handvatten zichzelf aan te sturen naar hun persoonlijke gebruiksaanwijzing. In het kort wordt dit zelfsturing genoemd. De volgende gebruiksaanwijzingen worden beschreven: - serieuze denker - impulsieve doener - innemende (schijn) sterke - open gevoelige Het boek geeft houvast om je eigenheid/eigenaardigheden te leren kennen en te besturen. Het boek is geschreven door Heiwline Bakker, psycholoog en directeur van Balans & Impuls.