Terug naar het hart - eveline brandt - ebook (9789056704346)
Milinda uitgevers
In 'sTerug naar het hart - compassie in het dagelijks leven's beschrijven Eveline Brandt en Joost van den Heuvel Rijnders op een toegankelijke en aansprekende wijze hoezeer we in onze cultuur 'sin ons hoofd's leven en hoeveel het ons kan opleveren als we meer vanuit het hart gaan leven. Compassie is één van de twee vleugels die we nodig hebben om vooruit te komen op het boeddhistische pad. Naast inzicht - dat in hun eerdere boek 'sTerug naar de markt's een belangrijke rol had - is het ontwikkelen van compassie onontbeerlijk om te groeien in de meditatie én daarbuiten. Ook andere 'shartskwaliteiten's komen in dit boek uitvoerig aan de orde zoals liefdevolle vriendelijkheid, medevreugde, vergeving en dankbaarheid. Een aanrader voor een ieder die het goede in zijn of haar leven verder wil ontwikkelen én belichamen.
Het windpaardhuis - myra de rooy - ebook (9789056703783)
Milinda uitgevers
In Dharamsala, het ballingsoord van de Dalai Lama, ontmoet Myra de Rooy een aantal ex-politieke gevangenen. Deze Tibetanen die zich niet bij de Chinese bezetting neerlegden, vertellen in Het Windpaardhuis hun aangrijpende levensverhaal. Zoals Reting Tenpa, hij maakte het oude Tibet nog mee. De handelaar, die drie zusters huwde, trok als guerrillastrijder door de bergen. Hij bracht meer dan twintig jaar in gevangenissen en werkkampen door. Het dertienjarige meisje Gyaltsen Palsang riep leuzen voor een vrij Tibet. De gedachte aan de Dalai Lama hielden de jonge non in gevangenschap op de been. De dichter Namlo Yak schreef in zijn cel heimelijk zijn gedachten op de achterkant van sigarettendoosjes. De moeder Sonam Choedron plakte illegale posters in nachtelijk Lhasa. Hun getuigenissen van moed en veerkracht laten de recente geschiedenis van Tibet zien in de schaduw van de Chinese overheersing. De hoofdpersonen van dit boek kunnen niet naar hun vaderland. Myra de Rooy maakte een reis naar hun wortels, bezocht hun geboortegrond en sprak met hun familie aldaar. Tijdens haar bezoek aan Lhasa en op haar tocht langs dorpen, nomadententen en kloosters, komen de verhalen van de vluchtelingen tot leven. Het Windpaardhuis is niet alleen een fascinerend reisverhaal, maar geeft tevens een schokkend beeld van het hedendaagse Tibet.
Oosterse wijsheid en westerse renaissance - h. leewens - paperback (9789062710133)
Milinda uitgevers
Dit boek is een bewerking van 'sI am all - a cosmic vision of man's van Sudhakar S. Dikshit. Dit is een ongebruikelijk boek. De oorspronkelijke tekst van de inmiddels overleden Indiase zakenman, S.S. Dikshit, verscheen in 1988. Hans Leewens vertaalde en vulde aan met inleidingen en kanttekeningen. S.S. Dikshit schreef een prachtige uiteenzetting van de Vedische filosofie zoals die door hem werd gehoord in de loop der jaren. En wat belangrijker is, kennelijk in de praktijk gebracht: een praktische folosoof; heldere taal en heldere motieven. OOSTERSE WIJSHEID - WESTERSE RENAISSANCE is een prachtig boek dat uitnodigd tot eerbiedige reflectie. Hans Leewens is erin geslaagd om de Vedische filosofie dichter bij het westerse denken te brengen. Het kan gelezen worden als een 'safrekening's met het dogmatische en fundamentalistische in de drie profetische godsdiensten en dan met name het gemak waarmee in het christendom en de islam over God als persoon wordt gesproken. Hoe werden en worden -helaas tot vandaag de dag toe- in de naam van de wrekende God c.q. Allah ongelovigen en tegenstanders gestraft en gedood? Het westerse denken is toe aan een wezenlijke omslag. Van enerzijds te devotioneel en hinkend op primitieve religieuze archetypen en anderzijds -deels als reactie daartegen- te rationeel, naar contemplatief. Dat beschouwelijke, reflectieve, bestond zeker bij de eerste kerkvaders, de woestijn vaders en in de gnose. Maar het werd gekneveld door de kerk en Staat vanaf de 4e eeuw. Het lijkt op het punt om te herleven in een tijdperk dat wel als 'sspiritueel's of 'spost-religieus's wordt benoemd. Het boek ademt de verwachting van een 21e eeuwse westerse renaissance onderbouwd door oosterse wijsheid. De hoop is dat het ook en vooral de 'spragmatische generatie (1971-1985)'s zal aanspreken. Een renaissance-generatie die verlangt naar het universele, wars van dogma'ss en religieuze rituelen. Dit boek is vooral bedoeld als hulpmiddel bij persoonlijke ontwikkeling. Het is ontstaan vanuit een praktijk van ruim 25 jaar begeleiding van individuen op zoek naar hun bestemming. In die praktijk van outplacement, loopbaanbegeleiding en coaching van duizenden kwam praktische filosofie relevant aan het licht.