In 2010 kreeg ik op mijn 54 jaar de diagnose van de ziekte van Parkinson. Als zelfstandige kookadviseur moest ik noodgedwongen langzaam mijn beroepsactiviteiten stopzetten. Daar zat ik dan gekluisterd met al mijn kennis over voeding en koken. Maar als parkinsonpatiënt kwam ik ook in contact met mijn nieuwe omgeving en lotgenoten die mij inspireerden om iets te doen met 'voeding en parkinson'. Ik was ervan overtuigd dat voeding, naast medicatie voor mijn ziekte, belangrijk is voor de werking van de hersenen, het zenuw- en spierstelsel. Daarom richtte ik in 2013, samen met een multidisciplinair team en onder de vleugels van de Vlaamse Parkinsonliga, Parki's Kookatelier op. Ons leidmotief was, en nog steeds, “de levenskwaliteit van patiënten met neurologische aandoeningen te handhaven en te verbeteren”. In onze tweede kookgids Zorgzaam Koken, Voed je brein belichten we uitvoerig de rol van voedingsstoffen die mogelijk neurobeschermende eigenschappen hebben. De functie van het darmmicrobioom en het belang van de geur- en smaakbeleving komt uitgebreid aan bod. Ook voor de patiënten met dysfagie (kauw- en slikproblemen) wordt aan het consistentieniveau van de gerechten, zoals voorgeschreven door IDDSI, bijzondere aandacht besteed. Een groot deel van de vijftigtal voorgestelde gerechten is geïnspireerd aan het mediterraan dieet waarin vaak voedingsmiddelen gebruikt worden die mogelijk neuroprotectieve eigenschappen bezitten. De Kookgids Voed je brein … • Is uniek door de combinatie van uitgebreide theorie en praktijk (50 gerechten); • Bevat een handleiding om het IDDSI-model te implementeren; • Verduidelijkt de IDDSI-testen nodig om de consistentieniveaus juist te bepalen; • Visualiseert uitvoerig onze eigen uitgewerkte gerechten naar niveau zes, vijf en vier; • Laat zien hoe je je eigen smaakboosters aanmaakt en bewaart; • Geeft je gerechtcomponenten (vis, vlees, deegwaren, saus, …) die je kan combineren; • Vermeldt de nutritionele waarde van de gerechten; • Is bedoeld voor alle patiënten waarvan de maaltijden moeten aangepast worden; • Is bedoeld voor zorgverstrekkers: logopedisten, diëtisten, verpleegkundigen, mantelzorgers en alle patiënten met kauw- en slikproblemen; • Is bedoeld voor koks en keukenmedewerkers; • Is bedoeld voor gezonde dagelijkse voeding willen klaarmaken. Voor het goede doel De opbrengsten van de verkoop van de Kookgids worden besteed aan de werking van de vzw Parki's Kookatelier voor verder onderzoek en informatiemateriaal voor patiënten en paramedici. Elke donatie of gift is welkom. Voor meer informatie, zie op onze website www.parkiskookat