Bevrijd - leo van bergen - hardcover (9789492435187)
Qv uitgeverij
In de jaren zestig werd duidelijk dat concentratiekampoverlevenden psychische klachten ontwikkelden. Dit stond bekend als het KZ-syndroom. Het was het proefschriftonderwerp van psychiater Jan Bastiaans, later hoogleraar te Leiden. Hij ging oorlogsslachtoffers behandelen met onder meer LSD, een middel dat in 1966 werd verboden. Maar enkele psychiaters, onder wie Bastiaans, kregen toestemming het middel medisch te gebruiken. Hij hoopte hiermee na de lichamelijke bevrijding van 1945 een geestelijke bevrijding te bewerkstelligen. Zijn methode was omstreden bij vakgenoten, maar niet in de media. Met uitzondering van enkele columnisten verdedigden zij medisch gebruik, ongeacht hun signatuur. Bastiaans zei er voorzichtig mee om te gaan. Patiënten zeiden er baat bij te hebben. Meer bewijs was onnodig. De dagen van de randomized trial moesten nog komen. Inclusie typeert de geschiedenis van het KZ-syndroom. Slachtoffers veranderden in getroffenen en later zelfs in betrokkenen. Aanvankelijk was de diagnose gereserveerd voor overlevenden van de Duitse kampen. Daar kwamen niet opgepakte verzetsmensen, overlevenden van de Japanse kampen, veteranen met verwerkingsproblemen, slachtoffers van Molukse gijzelingen en tweede-generatiekinderen - ook van NSB'ers - allemaal bij. Een eerste schatting van een paar duizend patiënten groeide hierdoor tot 200.000 uit. De documentaire Begrijpt u nu waarom ik huil… (1969), de discussie over de Drie van Breda, de opening van Centrum '45 (1972), de Molukse gijzelingen (1975/1977) en de tv-serie Holocaust (1979) leidden tot uitvoerige berichtgeving hierover. De kranten droegen echter ook bij aan de uitdijing. Een door hen veel belichte oorzaak was de wens van psychiaters dat de symptomen van de klachten en niet de oorzaken (het KZ) de diagnose bepalen. Slachtoffer of dader, kampoverlevende of getuige van een auto-ongeluk: het doet er niet toe. De term KZ-syndroom verdween. De alles overkoepelende, en belangrijke verschillen wegpoetsende, posttraumatische stressstoornis (PTSS) was geboren.
Stad bij nacht - rudy dek - paperback (9789492435217)
Qv uitgeverij
Het is in onze kop geraakt en we komen er nooit meer vanaf: het verlangen recht en onrecht te kennen. Zoals bij haar. Zij is van de politie en als ze boeven van het speelveld moet verwijderen, deed ze dat tot voor kort met alle toewijding. Maar sinds enige tijd is ze gaan twijfelen. Dan hij. Hij is heel anders, een gewone burger uit een gewone straat. Hij is zeker van zijn zaak, zeker over wat rechtvaardig is en wat niet. En als het nodig is, corrigeert hij. Als Nijmegen wordt opgeschrikt door een reeks moorden die ogenschijnlijk geen verband met elkaar houden, komen deze twee tegen elkaar indraaiende werelden samen en wordt de grens tussen recht en onrecht alsmaar vager. Rudy Dek (1956) debuteerde in 1993 met de roman Het duizendste front. Hij werd vooral bekend door de reeks Vierdaagsethrillers die hij vanaf 2008 (De dood of de gladiolen) tot 2018 (Gekraakt!) schreef. Stad bij nacht is de eerste thriller van een trilogie die zich in de Nijmeegse onderwereld afspeelt.
Liefs uit moskou - peter van beek - paperback (9789492435163)
Qv uitgeverij
In de kapiteinshut van museum-onderzeeboot de Tonijn in Den Helder wordt het ontzielde lichaam gevonden van een jonge vrouw. Een dag later wordt op Texel nog een vrouw dood aangetroffen in een huis op vakantiepark De Krim. De Texelse rechercheur Lone Telander en haar team staan aanvankelijk voor een raadsel. Gaandeweg het onderzoek ontstaat het vermoeden van een Russische connectie waarbij (onder)officieren van de marine mogelijk een rol spelen. Lukt het de excentrieke Telander en haar collega's om deze complexe zaak op te lossen? Peter van Beek (1958) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen en geeft les aan middelbare scholen. Hij is vaste columnist van het Volvo Klassieker Magazine. Na zeven jeugdboeken verscheen in 2013 zijn eerste thriller Drift, die genomineerd werd voor de Crime Zone Debuutprijs. In de reeks Texelse Thrillers met rechercheur Lone Telander in de hoofdrol volgden nog Moordeiland (2015), Zondvloed (2017), Slagzee (2018) en Kaap Moord (2020). Slagzee verscheen in het Duits als Kriegsinsel (2019).
Furie - peter van beek - paperback (9789492435194)
Qv uitgeverij
De vermissing van de succesvolle ondernemer Wiechert Kos uit Den Burg lijkt aanvankelijk een routinezaak. Dan blijkt dat hij er naast zijn huwelijk een geheim liefdesleven op nahield. Een aangestoken brand in Oosterend lijkt met de zaak te maken te hebben, maar het onderzoek van de Texelse rechercheur Lone Telander en haar collega's loopt muurvast. Totdat de Zweedse rechercheur Eva Strandberg hen te hulp schiet om de moordenaar op Texel alsnog te ontmaskeren. Peter van Beek (1958) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen en geeft les aan middelbare scholen. Hij is vaste columnist van het Volvo Klassieker Magazine. Na zeven jeugdboeken verscheen in 2013 zijn eerste thriller Drift, die genomineerd werd voor de Crime Zone Debuutprijs. In de reeks Texelse Thrillers met rechercheur Lone Telander in de hoofdrol volgden nog Moordeiland (2015), Zondvloed (2017), Slagzee (2018), Kaap Moord (2020) en Liefs uit Moskou (2021). Slagzee verscheen in het Duits als Kriegsinsel (2019).