Refosco is een laat rijpende druif die veel fruittonen heeft. Een lekkere stevige, maar niet zware wijn. Jong zacht kersenfruit met zachte afdronk. Geschikte wijn om gewoon een glas in de avond te nemen, bij borrelhapjes en belegen kazen. Refosco del Peduncolo Rosso 2019 De volledige naam van de wijn is de hele naam van de druif. Het betekent zoiets als de Refosco van 'de rode steel'. Ik moet nog steeds eens zien of de stelen inderdaad rood kleuren. De Refosco del Peduncolo is de bekendste van de Refosco familie. Het is een druif die laat rijpt. De druif komt voornamelijk voor in Friuli en Istrië. Het ras is nog vrij onbekend, pas de laatste decennia worden er steeds betere wijnen van gemaakt. Het Wijnhuis Vigneti Le Monde - Refosco Opgericht in 1970, in 2008 nam de huidige eigenaar, Alex Maccan, het wijnhuis over. Le Monde is gelegen op de oevers van de rivieren Livenza en Meduna. Liggend aan de grens met Veneto worden de wijngaarden beschouwd als een echte 'cru'. Hier is bestaat de bodem uit kalkhoudende klei en is dat is afwijkend dan de grind bodems in de vlaktes van Friuli. De opbrengst per hectare wordt laag gehouden en de producerende wijnstokken zijn ouder dan 30 jaar. Alex's ondernemersvaardigheid heeft er toe geleid dat het wijnhuis nu al tot de top van de regio behoort. Tre Bicchieri Als we terugkijken naar de de laatste 10 jaren dan is het onmiskenbaar dat het succes gepaard is gegaan met de sublieme Pinot Bianco. Meerdere jaren hebben in de Gambero Rosso de 'Tre Bicchieri' onderscheiding ontvangen. Met als omschrijving, 'een wijn waarin elegantie als hoogste deugd wordt gezien'. Een topprestatie voor een wijn in deze prijsklasse. Maar niet alleen meer de Pinot Bianco is onderscheiden met de Tre Bicchieri award. Nu dus ook de Cabernet Franc en vorig jaar al de Chardonnay. In totaal nu al 10 keer en dan krijg je een 'ster' bij de naam gevoegd en nestel je je tussen de topproducenten uit Italië. Herkomst Friuli Classificatie DOC Friuli Refosco Serveertemperatuur 16-18°C Druivenras 100% Refosco, 4300 stokken per ha. Snoeiwijze guyot. Vinificatie De druiven worden gevinifieerd met een maceratie van 12 tot 15 dagen, met dagelijkse vergisting bij een gecontroleerde temperatuur. Malolactische gisting van roestvrij staal volgt. Wijn-spijs suggestie Hij past goed bij rijke, smaakvolle gerechten, die hij in toom weet te houden. Het haalt het beste uit rood vlees, maar ook een heerlijke pasta carbonara. “Hoewel ons bedrijf moderne technieken gebruikt, hebben we ons altijd gehouden aan de fundamentele wetten, dat wil zeggen, de natuur begrijpen en respecteren. Ten eerste is het belangrijk om de bodem te begrijpen en te cultiveren. Zo goed als we kunnen en dit kan nooit worden vervangen door “wetenschap”. “De technologie en innovatie die we tegenwoordig in de wijnmakerij aantreffen, zijn hulpmiddelen die helpen bij het optimaliseren van de productie en het handhaven van strikte kwaliteitsnormen. We combineren natuurlijke, duurzame en zelden gebruikte teeltmethoden met moderne, beproefde productietechnologie. “Als wijnmaker probeer ik de procedure niet te ingewikkeld te maken. Ik sta open voor experimenten, maar een uitstekende wijn komt van de grond en niet van een laboratorium”. Giovanni Ruzzene, hoofd wijnmaker bij Vigneti Le Monde Wijnhuis Le Monde website Wijnen Le Monde bij Grapy