Ribolla Gialla is een vrolijk naar de lente geurende wijn, bloemig en grasachtig. Een frisse rijke smaak, iets citrus en appel. Ideale wijn voor lunchgerechten, vis en schaal- en schelpdieren. Een wijn die je altijd in je koelkast wilt hebben. Ribolla Gialla Le Monde Ribolla Gialla is een een druif die voornamelijk voorkomt in het Friuli gebied in het noordoosten van Italië. Een oude druif die al in het jaar 1296 is beschreven met de naam 'Rabola'. Van de Ribolla kwamen vaak lichte wijnen met hoge zuren. Maar tegenwoordig, door het langere contact met de schillen en oudere wijnstokken hebben de wijn meer structuur gekregen en is de (zeer plezierige) drinkbaarheid toegenomen. Het Wijnhuis Vigneti Le Monde Opgericht in 1970, in 2008 nam de huidige eigenaar, Alex Maccan, het wijnhuis over. Le Monde is gelegen op de oevers van de rivieren Livenza en Meduna. Liggend aan de grens met Veneto worden de wijngaarden beschouwd als een echte 'cru'. Hier is bestaat de bodem uit kalkhoudende klei en is dat is afwijkend dan de grind bodems in de vlaktes van Friuli. De opbrengst per hectare wordt laag gehouden en de producerende wijnstokken zijn ouder dan 30 jaar. Alex's ondernemersvaardigheid heeft er toe geleid dat het wijnhuis nu al tot de top van de regio behoort. Als we terugkijken naar de de laatste 10 jaren dan is het onmiskenbaar dat het succes gepaard is gegaan met de sublieme Pinot Bianco. De 2019 heeft in de Gambero Rosso de 'Tre Bicchieri' onderscheiding ontvangen. Met als omschrijving, 'een wijn waarin elegantie als hoogste deugd wordt gezien'. Een topprestatie voor een wijn in deze prijsklasse. Herkomst Friuli-Venezia-Giulia Classificatie IGT Venezia-Giulia Serveertemperatuur 8°C Druivenras 100% ribolla gialla, 4000 stokken per ha. Snoeiwijze guyot & syvoz Vinificatie Voorgistende koude maceratie gedurende 12 uur, zachte persing van de druiven, fermentatie bij een gecontroleerde temperatuur, gevolgd door rijping in stalen vaten gedurende enkele maanden. Bewaren: 2-3 jaar na productie Wijn-spijs suggestie Uitstekend als aperitief naast een selectie kazen, maar ook goed bij soepen en wit vlees. Wijnhuis Le Monde website