Waar of niet? - andreas kinneging, rob wiche - ebook (9789035139671)
Bert bakker
Authentiek, beslist, correct, eerlijk, echt, feitelijk, heus, inderdaad, juist, ongetwijfeld, oprecht, onvervalst, precies, reëel, terecht, waarachtig, werkelijk, wezenlijk, zeker, zuiver. Al deze woorden verwijzen naar hetzelfde: waarheid. De meeste mensen gaan ervan uit dat waarheid ertoe doet, dat waarheid bestaat. Maar sommigen menen dat we geen vaststaande criteria hebben om uit te maken of iets waar is. Waarheid is volgens hen een mythe. Waarheid is onbelangrijk. Bestaat er een adequate theorie over waarheid? Welke rol speelt waarheid in geschiedenis, recht, journalistiek, theologie en kunst? Hoe werd tegen waarheid aangekeken in de klassieke Oudheid en de Middeleeuwen? Welke waarheden uit Verlichting en Romantiek zijn nog steeds van essentieel belang? In Waar of niet? komt de waarheid in al haar gedaantes aan het licht. Waar of niet? werd samengesteld door Andreas Kinneging en Rob Wiche. Rob Wiche is zelfstandig filosoof. Hij is (mede)redacteur en medeauteur van meerdere boeken, waaronder Van kwaad tot erger. Het kwaad in de filosofie (2007). Andreas Kinneging is hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Hij is vooral bekend van zijn boek Geografie van goed en kwaad (2005). In 2011 verscheen onder zijn verantwoordelijkheid de eerste integrale vertaling van Tocquevilles De la démocratie en Amérique. Met verdere bijdragen van Lennaart Allan, J.A.E. Bons, Ed Jonker, Jan van der Stoep en Rudi te Velde.
Bij de beesten af - bastiaan rijpkema, machteld zee - ebook (9789035139725)
Bert bakker
Het debat over het verbod op onverdoofd ritueel slachten heeft de discussie over dierenrechten weer doen oplaaien. Het idee `dierenrechten is, zowel filosofisch als politiek, allesbehalve onomstreden. Wat is de morele status van dieren? Hoe dachten de grote filosofen eigenlijk over dierenrechten? Moet dierenwelzijn wijken voor religieuze privileges? En wat is de filosofische houdbaarheid van een `Partij voor de Dieren? In dit boek laten voor- en tegenstanders van dierenrechten hun licht schijnen op deze en andere kwesties. In een aantal verrassende en kritische essays geven prominente nationale en internationale auteurs, waaronder Peter Singer, Jonathan Safran Foer, Roger Scruton, Paul Cliteur, Meindert Fennema en Marianne Thieme, hun visie op de rechten van het dier. Bij de beesten af! is een opzienbarende, uiterst actuele bundeling van vaak tegengestelde inzichten over dierenrecht en onrecht. Het debat wordt gevoerd op het scherp van de snede en neemt de lezer mee naar het brandpunt van de strijd. Een onmisbaar boek voor wie het overzicht wil houden in een verhit politiek en filosofisch debat. Bastiaan Rijpkema (1987) is rechtsfilosoof en werkt aan een proefschrift over de spanningsverhouding tussen democratie en rechtsstaat. Machteld Zee (1984) is politicoloog en jurist en schrijft haar proefschrift over problemen met betrekking tot religie en politiek in de multiculturele samenleving. Beiden zijn verbonden aan de afdeling Encyclopedie en Filosofie van het Recht van de Universiteit Leiden.
Vrije moraal - boris van der ham - ebook (9789035139183)
Bert bakker
Nederland staat bekend als vrijplaats voor `seks, drugs en rock-n-roll. Hoe kregen we dat wilde imago? En is dat imago terecht? In De vrije moraal duikt politicus Boris van der Ham in de onthullende, schokkende en geestige geschiedenis van seks, drank en drugs. De afgelopen 150 jaar werd in de media en in de Tweede Kamer uitgebreid gesproken over alcoholmisbruik, `prikkellectuur, de pil en grote dancefeesten. Dit boek toont de felle botsingen tussen de christelijke moraal en de vrije moraal. Hoe veranderde ons land van conservatief naar vooruitstrevend? Van der Ham: `Veel van onze vrijheden hebben we te lang voor lief genomen. Ze liggen nu onder vuur. Om ze goed te kunnen verdedigen en gebruiken, moeten we weten hoe en waarom ze zijn ontstaan. Van der Ham laat ook zien voor welke dilemmas onze vrije samenleving vandaag de dag staat, en waarom Nederland wereldwijd voorop moet blijven lopen in de discussie over vrijheid. Boris van der Ham (Amsterdam, 1973) is sinds 2002 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij voert daar onder meer het woord over onderwijs. Op www.vrijzinnig.com publiceert hij wekelijks een videocolumn over vrijheid.
Lang leven de hersenen - margriet sitskoorn - ebook (9789035136939)
Bert bakker
Hoe verbeter je je geheugen in 30 seconden? Komt wijsheid met de jaren? En wat is de beste manier om je de nieuwe technologie eigen te maken als je al wat ouder bent? In Lang leven de hersenen plaatst Margriet Sitskoorn, auteur van de bestseller Het maakbare brein, recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van hersenen en ouder worden in het alledaagse bestaan. In prettig leesbare columns neemt ze u mee op een ontdekkingstocht langs allerlei intrigerende en alledaagse kwesties, bijvoorbeeld hoe uw geheugen voor de toekomst werkt, waarom een dagelijkse schrijfoefening goed voor uw gezondheid is, en waarom hersenen die ouder worden sommige dingen wel onthouden, maar andere niet. Het lezen van Lang leven de hersenen verschaft u handige kennis over de werking van uw psyche en uw brein en geeft u tips over hoe u uw hersenen op een positieve manier kunt prikkelen. Margriet Sitskoorn is neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Voorts is zij hoofd van de sectie neuropsychologie, afdeling psychiatrie van de divisie hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Zij verricht onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag. Naast haar wetenschappelijke werk schrijft zij columns voor verschillende populairwetenschappelijke bladen en werkt zij mee aan diverse tv-programmas.
Van wie is de geschiedenis? - wim willems - ebook (9789035139848)
Bert bakker
`Kennis mag dan verouderen, een gloedvol verhaal klinkt nog heel lang na. Van wie is de geschiedenis? is een rijke verzameling van leerzame, humoristische, ontroerende en soms ontluisterende bekentenissen van een waarnemer met een niet aflatende belangstelling voor het levensverhaal van mensen en groepen. Wim Willems beschrijft zijn wereldwijde ontmoetingen met vaak markante figuren die de bouwstenen van zijn omvangrijke oeuvre zijn, onder wie Naeeda Aurangzeb, Adriaan van Dis, Joop van Tijn en Leo Vroman. Tijdens zijn werk als historisch biograaf begeeft hij zich op zijsporen die onverwacht interessante hoofdwegen blijken te zijn. Hij worstelt met loyaliteit aan het onderwerp van zijn studies en met de belangen van pleitbezorgers en bloedverwanten. Willems staat uitgebreid stil bij de betrouwbaarheid van het gesproken en geschreven woord. Hij zet tevens het volle licht op de soms netelige positie van de biograaf als buitenstaander. Ook ontleedt hij zonder terughoudendheid de kwetsbaarheden en onvolkomenheden waarmee hij in zijn autobiografische werk te maken kreeg. Van wie is de geschiedenis? is een integer boek van een auteur die zijn wetenschappelijke zoektochten in een toegankelijke en fraaie stijl inzichtelijk weet te maken voor een breed publiek. Wim Willems (1951) is hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden, Campus Den Haag. Hij publiceerde meer dan dertig boeken, waaronder een biografie over de Indische schrijver Tjalie Robinson (bekroond met de Littéraire Witte Prijs), kronieken over zijn naoorlogse jeugd in Den Haag en een aantal standaardwerken over zigeuners, Indische Nederlanders en andere migrantengroepen.
Wie was Hitler? Wat waren zijn ideeën? Hoe kwam hij aan de macht? Waarom stond vrijwel het hele Duitse volk als één man en vrouw achter hem? In plaats van speculaties over de psychopaat Hitler plaatst Willem Melching de politicus Hitler in de historische en culturele context van zijn tijd en stelt hij deze indringende vragen. Was het Derde Rijk de eerste welvaartsstaat? Waarom stortte Hitler Duitsland in een oorlog, die hij menselijkerwijs gesproken niet kon winnen? En de moeilijkste vraag van allemaal: waarom begon hij de Holocaust en legde vrijwel niemand hem een strobreed in de weg? Een toegankelijk en helder geschreven boek over de opkomst en ondergang van Adolf Hitler, het nationaalsocialisme, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in een van de centrale figuren van de twintigste eeuw. Willem Melching is historicus en Duitsland-kenner aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn specialisme is moderne Duitse geschiedenis. Hij publiceerde onder meer een veelgeprezen geschiedenis van de DDR en een selectie uit de dagboeken van Joseph Goebbels.
De turken komen eraan! - joost lagendijk, nevin sungur - ebook (9789035137790)
Bert bakker
Hoe komt het toch dat in gesprekken over Turkije steeds dezelfde discussiepunten opduiken? Is Turkije nu een islamitisch land of niet? Waarom is de vrijheid van meningsuiting nog altijd niet gewaarborgd? Hoe zit het nu precies met de relatie tussen Turken en Koerden en waarom worden etnische en religieuze minderheden nog steeds gediscrimineerd? Hoort Turkije eigenlijk wel bij Europa? Debatten over die kwesties zorgen vaak voor irritatie en onbegrip, bij zowel Nederlanders als Turken, omdat een basale kennis van zaken dikwijls ontbreekt. Als het gaat om Turkije winnen snelle oordelen en vastgeroeste opvattingen het al snel van genuanceerde afwegingen of een zakelijke beoordeling van het moderne Turkije. Op basis van hun persoonlijke en zeer uiteenlopende ervaringen leggen Lagendijk en Sungur in De Turken komen eraan! uit waar de schoen wringt. Ze maken duidelijk waar het bij al die controversiële kwesties om gaat en waarom daar door Turken en Nederlanders zo verschillend tegenaan gekeken wordt. Joost Lagendijk is columnist bij de Turkse kranten Zaman en Todays Zaman en was daarvoor jarenlang lid van het Europees Parlement. Nevin Sungur groeide op in Turkije. Ze is freelancejournaliste en documentairemaakster. `Fris, helder en tegelijk persoonlijk: het ideale Turkije-boek voor beginners en gevorderden. Geert Mak
Simpel management - mireille van beugen - ebook (9789035139015)
Bert bakker
Er zijn genoeg moeilijke beroepen, maar manager is er daar niet een van. Het is juist verrassend eenvoudig. Als een manager op de juiste manier naar zijn of haar werk leert kijken, is er een zee van ruimte om het te versimpelen. Complexe zaken kunnen worden opgebroken in overzichtelijke delen, waardoor ook medewerkers begrijpen wat de manager wil en doet. In Simpel Management onthult ervaren interim-manager Mireille van Beugen het geheim van excellente managers. In 45 concrete regels zonder moeilijke theorieën of onbegrijpelijke modellen, maar met talloze herkenbare anekdotes beschrijft ze hoe eenvoudig leidinggeven kan zijn. Simpel Management biedt iedere manager een eerlijke, transparante en actieve managementstijl. Mireille van Beugen (1969) werkt al meer dan vijftien jaar als manager en reorganisatieadviseur bij bekende bedrijven in Nederland. Ze heeft met tientallen managers samengewerkt en hen geholpen om hun manier van leidinggeven te verbeteren. Daarnaast is zij medeoprichter van de succesvolle website www.coach2day.nl.
De uitvinding van de mensheid - siep stuurman - ebook (9789035144262)
Bert bakker
Hoe en onder welke historische omstandigheden gaan mensen vreemdelingen als medemensen of zelfs als gelijken beschouwen? De meeste boeken over cultuurverschil leggen de nadruk op ongelijkheid en confrontatie. De uitvinding van de mensheid draait het perspectief om. Het geeft een beknopte wereldgeschiedenis van denkbeelden over gelijkheid die de grenzen van culturen en civilisaties overschrijden. Gelijkheidsideeën zijn te vinden in de grote wereldgodsdiensten, maar ook in de Griekse en Chinese filosofie. Diderot en andere verlichtingsdenkers ontwikkelden een kosmopolitisch egalitarisme. In de negentiende eeuw kritiseerde de ex-slaaf Frederick Douglass het racisme. De Universal Declaration of Human Rights was een minder 'westerse' onderneming dan vaak is beweerd. In de epiloog geeft de schrijver zijn visie op het huidige debat over gelijkheid en cultuurverschil. Siep Stuurman is hoogleraar Ideeëngeschiedenis aan het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht. Voor zijn vorige boek, François Poulain de la Barre and the Invention of Modern Equality (Harvard, 2004), ontving hij de George Mosse-prijs van de American Historical Association. Bij Bert Bakker publiceerde hij eerder Wacht op onze daden. Het liberalisme en de vernieuwing van de Nederlandse staat (1992), Staatsvorming en politieke theorie. Drie essays over Europa (1995) en Het tragische lot van de gravin van Isenburg (1999). '“Cultuur” en “ideeën” worden tegenwoordig alom weer beschouwd als drijvende krachten in de geschiedenis. (...) Dat maakt Stuurman zonneklaar in dit majestueuze boek - en dat is geen geringe presentatie.' NRC Handelsblad 'Stuurman heeft zich in dit lijvige boek, dat gerust zijn opus magnum kan worden genoemd, tot taak gesteld de ontwikkeling van het idee mensheid in al zijn varianten haarfijn uit de doeken te doen.' de Volkskrant