De Siciliaanse Grillo druif manifesteert zich al jaren in vele gedaantes. Als basis voor Marsala, als simpele logge huiswijn en nu ook als een verfijnde witte wijn. Tenute Nicosia selecteert uit de beste wijngaarden uit zuidoost Sicilië (Vittoria) de Grillo druiven voor hun Fondo Filara lijn. Deze exclusieve lijn heeft een gelimiteerde productie, wijnen die de tand des tijds doorstaan; elegant en complex met een sterk eigen karakter. De Grillo heeft een overdaad aan frisheid met mooie fruit en minerale tonen in een ziltig jasje. GRILLO FONDO FILARA - BIOLOGISCH - Nicosia De Siciliaanse Grillo druif manifesteert zich al jaren in vele gedaantes. Als basis voor Marsala, als simpele logge huiswijn en nu ook als een verfijnde witte wijn. Tenute Nicosia selecteert uit de beste wijngaarden uit zuidoost Sicilië (Vittoria) de Grillo druiven voor hun Fondo Filara lijn. Deze exclusieve lijn heeft een gelimiteerde productie, wijnen die de tand des tijds doorstaan; elegant en complex met een sterk eigen karakter. TENUTE NICOSIA Nicosia is een dynamisch, modern en efficiënt geleid bedrijf dat kijkt naar de toekomst, zonder de traditie te vergeten. Het wordt geleid door Carmelo Nicosia, bijgestaan door zijn zonen Francesco en Graziano en een hecht team van jonge mensen, zoals de oenoloog Maria Carella, die geheel in de geest van het bedrijf opereren. 'Het ontwikkelen van de beste wijnbouwgebieden op Sicilië met respect voor het milieu en voor de autochtone Siciliaanse druivenrassen. Het selecteren van de beste druiven die met zorg in de kelder worden verwerkt. Het streven naar kwaliteit om wijnen te kunnen produceren die de top van de Siciliaanse wijnbouw vertegenwoordigen'. De Nicosia wijnen en wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd. WIJNSPECIFICATIES Officiële herkomst aanduiding DOC SICILIA - GRILLO FONDO FILARA Alcoholgehalte 13,0% Locatie wijngaarden Vittoria Bodemsoort Voornamelijk zanderig, hoogte 200 meter Oogst wijze Handmatig geplukt in de laatste 2 weken van september. Rijping Twee maanden in roestvrijstaal en twee maanden op de fijne most. 2-3 maanden op fles Houdbaarheid Nu drinken tot 2021 SMAAK NOTITIES Kleur Strogeel Geur Citrus fruit met aromatische kruiden. Smaak Veel frisse fruittonen waarin het ziltige karakter naar boven komt Eten Kreeft, schelpdieren, groenten en lichte frissen kazen Temperatuur 10-12ºC Andere Grillo van Nicosia - Biologisch Veganistisch WIJNSTEENZUUR De Grillo Fondo Filara is een biologische wijn, voor deze producten is het ingrijpen in het productieproces minimaal. Ze worden niet gekoeld en stabiliserende oenologische producten worden niet toegevoegd om de natuurlijke kenmerken van de druiven en de organoleptische eigenschappen van de wijnstok zo intact mogelijk te houden. Hierdoor kan het gebeuren, met een veel grotere waarschijnlijkheid dan bij traditionele wijnen, dat tijdens opslag of op het moment van consumptie een plotselinge temperatuurdaling leidt tot het neerslaan van tartraten met als gevolg de vorming van kristallijne afzettingen. Dit gebeurt vooral bij witte wijnen (zoals in deze Grillo). De aanwezigheid van deze afzetting heeft geen invloed op de organoleptische omstandigheden van het product, maar is eerder synoniem met echtheid. Ik hoop dat dit duidelijk en volledig is.
BESCHRIJIVNG VAN WIJNJOURNALIST CUNO VAN 'T HOFF: Wat een verschrikkelijk lekkere combinatie van de veel te ondergewaardeerde Carricante en Cataratto druifjes uit Sicilië. Milde frisheid, met aroma's van rijpe appel en iets reine claude. Aangenaam gekruid met tijm en wat munt in de eerste aanraking met de neus. Aroma's die fijn in elkaar overlopen en daardoor prima in balans. De smaak geeft veel mineraliteit op de tong, een heel subtiel zuurtje en in de afdronk een lichte bitter. Een buitengewoon smakelijk glas. Toegankelijk, jong en verteerbaar. De Siciliaanse Cantine Nicosia, die haar wijngaarden onder meer op de hellingen van de Etna Vulkaan heeft, zet hiermee iets bijzonders neer. Bijzonder lekker, maar ook bijzonder spannend en verrassend. CANTINE NICOSIA - SINDS 1898 Een bezoek 2015 Als je vanaf een soort provinciale weg vanaf het oosten de weg richting Cantine Nicosia inslaat ligt de Etna aan je rechterhand. Vanuit de auto is de Etna dan even verborgen, muren van de huizen en tuinen belemmeren het uitzicht. Het is even zoeken naar het huisnummer daar er vanaf de weg geen kenmerken te zien zijn van een wijnhuis, zoals stalen tanks of pallets met lege flessen. Het huisnummer is een grote poort met een bescheiden naambordje 'Cantine Nicosia' en een bel voor de bezoekers. Op het moment dat de poort zich automatisch opent openbaart zich het uitzicht op de Etna. De Cantine Nicosia De lange oprijlaan gaat richting Etna. De entree van het wijnhuis is een lange gang met allemaal wijn-museumstukken en oude foto's van de eigenaren. Je ademt direct de passie voor de historie in. Na deze gang kom je in de centrale tuin met rechts moderne kantoorhuisvesting en links een terras met restaurant en een proefruimte waar alle wijnen staan uitgestald. Wat een rust en wat een uitzicht op Etna, het verlangen naar een uitbarsting openbaart zich hier. Gezien de vele spectaculaire foto's niet vreemd natuurlijk. Achter het restaurant zijn de wijnkelders; schoon, netjes en met uitstekende apparatuur. Hier wordt geïnvesteerd. De begane grond is voor de roestvrijstalen 50 en 100 hectoliter tanks. De echte kelder is voor de houten vaten waar de rijping van de hoogstaande Etna wijn plaatsvindt. Indrukwekkende opslag in grote en kleine vaten. De Wijngaarden Hogerop de Etna liggen de Monte Gorna wijngaarden. Het gebied is door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Hierdoor zijn er strenge regels voor het beheer van de wijngaarden. Deze regels houden ook in dat de er geen verdere aanplant van wijnstokken meer mag plaatsvinden. Wil je groeien met je Etna wijnen, dan zit er niks anders op dan bestaande wijngaarden van andere over te nemen. Terug naar de Monte Gorna wijngaarden. Lopend tussen de grijze as-bodem en oud kraters langs de wijnranken (met druiven als nerello mascalese, nerello capuccio, cataratto en caricante) die geleid worden door houten palen en touw (ook ijzer is door de Unesco verboden) voel je kracht van een vulkaan onder je voeten. Verwoestend natuurgeweld dat een uniek 'terroir' achterlaat. We kunnen het proeven in de wijnen; krachtige natuur met een helende werking. Export Philip Roose is de exportmanager, zelf Belg van geboorte, is getrouwd met een Cataniaanse en wonend in Catania. Philip is de woordvoerder van het Nicosia en is de ambassadeur voor de buitenlandse kopers. Door zijn inspanningen en van het team dat jaarlijks de kwaliteit van de wijnen weet te verbeteren nemen de verkopen in binnen- en buitenland toe en zijn de Etna wijnen 'hot'. DOC VULKA ETNA BIANCO De hoge ligging van de wijngaarden en de buitengewone concentratie van mineralen in de vulkanische bodem van de Etna zorgen ervoor dat deze witte wijn van de Carricante en Cataratto druif een complex pallet van geuren en smaken heeft. Dat er rond een vulkaan zéér vruchtbare grond is, door de as-uitstortingen, is bekend. Witte inheemse Siciliaanse druivenrassen als Cataratto en Carricante doen het daar zeer goed. Op een hoogte van 700 m op de Etna hellingen nemen ze de vele mineralen uit de grond op. En dat ruiken we en proeven we in de wijn. Goed met visgerechten en salades te combineren. Een frisse wijn met een onvergelijkbaar uniek karakter. LET OP!! De smaak komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur van rond de 12 graden.
Nero d'Avola Fondo Filara is een levendige wijn met een kruidig en fruitig (kersen) karakter. De wijn heeft een houtlagering ondergaan van 4-5 maanden waardoor de smaak zacht, soepel en fruitig is. Heerlijk rode wijn voor bij het (Italiaanse) eten. Tenute Nicosia selecteert uit de beste wijngaarden uit zuidoost Sicilië (Vittoria) waaronder de Nero d'Avola Fondo Filara bio druiven voor hun Fondo Filara lijn. Deze exclusieve lijn heeft een gelimiteerde productie, wijnen die de tand des tijds doorstaan; elegant en complex met een sterk eigen karakter. De Fondo Filara wijnen zijn biologisch gecertificeerd. NERO D'AVOLA FONDO FILARA CANTINE NICOSIA Nero d'Avola Fondo Filara is een levendige wijn met een kruidig en fruitig (kersen) karakter. De wijn heeft een houtlagering ondergaan van 45 maanden waardoor de smaak zacht, soepel en fruitig is. Heerlijk rode wijn voor bij het (Italiaanse) eten. Tenute Nicosia selecteert uit de beste wijngaarden uit zuidoost Sicilië (Vittoria) waaronder de Nero d'Avola Fondo Filara bio druiven voor hun Fondo Filara lijn. Deze exclusieve lijn heeft een gelimiteerde productie, wijnen die de tand des tijds doorstaan; elegant en complex met een sterk eigen karakter. De Fondo Filara wijnen zijn biologisch gecertificeerd. Een bezoek 2015 Als je vanaf een soort provinciale weg vanaf het oosten de weg richting Cantine Nicosia inslaat ligt de Etna aan je rechterhand. Vanuit de auto is de Etna dan even verborgen, muren van de huizen en tuinen belemmeren het uitzicht. Het is even zoeken naar het huisnummer daar er vanaf de weg geen kenmerken te zien zijn van een wijnhuis, zoals stalen tanks of pallets met lege flessen, we krijgen zin in een Nero d'Avola. Het huisnummer is een grote poort met een bescheiden naambordje 'Cantine Nicosia' en een bel voor de bezoekers. Op het moment dat de poort zich automatisch opent openbaart zich het uitzicht op de Etna. De Cantine Nicosia De lange oprijlaan gaat richting Etna. De entree van het wijnhuis is een lange gang met allemaal wijn-museumstukken en oude foto's van de eigenaren. Je ademt direct de passie voor de historie in. Na deze gang kom je in de centrale tuin met rechts moderne kantoorhuisvesting en links een terras met restaurant en een proefruimte waar alle wijnen staan uitgestald. Wat een rust en wat een uitzicht op Etna, het verlangen naar een uitbarsting openbaart zich hier. Gezien de vele spectaculaire foto's niet vreemd natuurlijk. Achter het restaurant zijn de wijnkelders; schoon, netjes en met uitstekende apparatuur. Hier wordt geïnvesteerd. De begane grond is voor de roestvrijstalen 50 en 100 hectoliter tanks. De echte kelder is voor de houten vaten waar de rijping van de hoogstaande Etna wijn plaatsvindt. Indrukwekkende opslag in grote en kleine vaten. De Wijngaarden VITTORIA Rond Vittoria bezit Nicosia wijnbouwgrond waar de Nero d'Avola druif verbouwd wordt. Naast de Nero d”Avola groeien hier de andere Sicilaanse druivenrassen als Frappato, Grillo, Cataratto, Insolia en Syrah. De Wijngaarden ETNA Hogerop de Etna liggen de Monte Gorna wijngaarden. Het gebied is door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Hierdoor zijn er strenge regels voor het beheer van de wijngaarden. Deze regels houden ook in dat de er geen verdere aanplant van wijnstokken meer mag plaatsvinden. Wil je groeien met je Etna wijnen, dan zit er niks anders op dan bestaande wijngaarden van andere over te nemen. Terug naar de Monte Gorna wijngaarden. Lopend tussen de grijze as-bodem en oud kraters langs de wijnranken die geleid worden door houten palen en touw (ook ijzer is door de Unesco verboden) voel je kracht van een vulkaan onder je voeten. Verwoestend natuurgeweld dat een uniek 'terroir' achterlaat. We kunnen het proeven in de wijnen; krachtige natuur met een helende werking. Export Philip Roose is de exportmanager, zelf Belg van geboorte, is getrouwd met een Cataniaanse en wonend in Catania. Philip is de woordvoerder van het Nicosia en is de ambassadeur voor de buitenlandse kopers. Door zijn inspanningen en van het team dat jaarlijks de kwaliteit van de wijnen weet te verbeteren nemen de verkopen in binnen- en buitenland toe en zijn de Etna wijnen 'hot'. Fondo Filara Grillo € 11,95 Fondo Filara Insolia € 11,95 Fondo Filara Syrah € 11,95 Fondo Filara Nerello Mascalese € 11,95 Fondo Filara Frappato € 11,95 Fondo Filara Nero d'Avola € 11,95 Cantine Nicosia website