Een heerlijke roman over sterke vrouwen met een rugzak Josepha, moeder van vier dochters neemt een oorlogsslachtoffertje op in haar gezin. Deze pleegdochter Marica draagt de stempel 'svreemdeling's waardoor ze in haar jeugd gediscrimineerd wordt op school. Later blijkt ook het vinden van een job een helse onderneming omdat ze geen identiteitsbewijs heeft noch de Belgische nationaliteit. Marica'ss biologische moeder Elisabeth blijft macht uitoefenen over haar en pleegmoeder Josepha. Welke geheimen sleept Elisabeth met zich mee uit haar verleden? Wie is de duistere figuur die ze de baron noemen? En wat weet tante Mimi wat ze Marica niet kan vertellen? 'sEen op ware feiten gebaseerd verhaal van drie vrouwen die door de Tweede Wereldoorlog voorgoed met elkaar verbonden worden. Hun zoektocht naar identiteit en geluk verteld vanuit het perspectief van de dochter, de biologische moeder en de pleegmoeder, is verrassend en aangrijpend.'s MIEKE VANDROMME (°Kortrijk, 1956) publiceert gedichten, columns, korte verhalen en 100WordStories. In 2020 verscheen bij Sterck & De Vreese haar debuutroman Ginder. Meer op www.miekevandromme.be.
Viraal nederland - marc van oostendorp, simone wolff - ebook (9789056157258)
Sterck & de vreese
De coronapandemie overspoelde in het voorjaar van 2020 ook Nederland. Onderzoekers van het Meertens Instituut trokken er meteen op uit, al was het soms via het beeldscherm: wat voor verhalen vertelden mensen elkaar? Ontstonden er nieuwe rituelen? En waarom verschenen er ineens spandoeken in dialect in het straatbeeld? In viraal Nederland lezen we een analyse van de manier waarop taal en cultuur meebewogen met 'shet nieuwe normaal's. De crisis laat zien dat bestaande aspecten van taal en cultuur veeleer worden uitvergroot dan echt veranderd. Daarmee zien we scherper hoe de wereld in Nederland, ook onder normalere omstandigheden, in elkaar zit. Het Meertens Instituut bestudeert en documenteert taal en cultuur in Nederland en Nederlandse taal en cultuur in de wereld. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.
Nekschot - rudi van doorslaer - ebook (9789056157340)
Sterck & de vreese
Nekschot vertelt het verhaal van de bevrijding van Zuid-Limburg, met als orgelpunt de terechtstelling van vijf collaborateurs op 9 september 1944 in Tongeren. Die bloedige dag is een uitloper van de burgeroorlog die Limburg teistert tijdens het laatste oorlogsjaar. Nog maanden blijven de partizanen in het Tongerse straatbeeld aanwezig, volgens sommigen een tijd van terreur. Toch is dit niet zonder meer een strijd tussen wit en zwart. Het Nieuwe Orde-regime heeft tot een sociale catastrofe geleid in Limburg. Op die manier verworden de Tongerse partizanen tot desperado'ss tegen de Nieuwe Orde-collaborateurs. Deze studie steunt op een uniek gamma aan bronnen, maar vooral op gerechtelijke stukken van het proces in 1951 tegen de acht partizanen die verantwoordelijk worden geacht voor de terechtstellingen. Rudi van Doorslaer (1951) is gast-professor aan de vakgroep Geschiedenis van de UGent. Tussen 2005 en 2016 was hij directeur van het Studiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CegeSoma).
Langdurige en ernstige vermoeidheid ontstaat wanneer men systematisch het ontspanningsmechanisme onderdrukt zodat het moe zijn zich opstapelt. Dit gebeurt onopgemerkt vanuit een ongezonde en stressvolle levenswijze. De energiehuishouding zakt in elkaar en toxische stoffen stapelen zich op die niet of te traag het lichaam verlaten. Jan Dries is duidelijk. Niet de vermoeidheid is het probleem, wel het gebrek aan herstel. Door onder andere eenvoudig en kortstondig te bewegen, het hoofd leeg te maken, het bioritme te respecteren, energierijke voeding te eten en vooral door energierovers uit te schakelen zoals stress en negatieve emoties, overwin je vermoeidheid opvallend snel. Jan Dries is auteur van gezondheidsboeken en heeft een rijke ervaring opgebouwd als Relaxatietherapeut en als Persoonlijkheidsanalist en is goed vertrouwd met deze problematiek.
In Nederland en Vlaanderen spreken we dezelfde taal. Althans, dat denken we. Hoewel we veel 'sNederlands's delen, zijn beide 'sNederlandsen's niet helemaal identiek. Die grote verschillen en nuances in uitspraak en woordenschat zorgen voor hilariteit, ergernis, discussies en soms misverstanden en onbegrip. Betekent 'sWat een enerverende dag's wel hetzelfde in Nederland en Vlaanderen? In welke volgorde kun je de werkwoorden 'smoeten's, 'shebben's en 'sgedaan's op het einde van een bijzin plaatsen? Kun je spreektalige woorden als het Vlaamse 'sgoesting's en het Nederlandse 'soptyfen's wel in geschreven teksten gebruiken? Hoe Vlaams mag je tekst zijn voor een Nederlands publiek en omgekeerd, hoe Nederlands voor Vlaamse lezers? En bestaat een neutrale Nederlandse tekst voor het hele taalgebied wel? In dit boek staan het Belgisch- en Nederlands-Nederlands broederlijk naast elkaar. Met aandacht voor de historische achtergrond van de taalontwikkeling en de cultuurverschillen tussen Nederland en Vlaanderen. Met vele rake voorbeelden en handige lijstjes voor onmiddellijk gebruik. Miet Ooms is vertaler, variatielinguïst en taalliefhebber pur sang. Op haar website taalverhalen.be vertelt ze met veel liefde en verwondering over taalvariatie in het Nederlands.