Er is maar één werkelijk woord - ton den boon - paperback (9789077767948)
Uitgeverij de weideblik, lexiton services
Willem Frederik Hermans (1921-1995) had eigenzinnige opvattingen over onze taal. In zijn beschouwende stukken en kritieken schrijft hij gedetailleerd over taalgebruik, over individuele woorden, over spelling, over vertalingen, over onze woordenschat en over de beschrijving daarvan. En in zijn verhalen en romans reflecteren de personages geregeld op de taal die zij of anderen gebruiken. Als een van de belangrijkste schrijvers van de 20ste eeuw heeft Hermans bovendien het Nederlandse idioom verrijkt met woorden en uitdrukkingen, die inmiddels in de Dikke Van Dale worden beschreven. 'Er is maar één werkelijk woord' beschrijft een aantal opvallende kenmerken van Hermans' eigen taal en brengt een aantal woorden en uitdrukkingen in kaart die Hermans aan onze woordenschat heeft nagelaten. Over de auteur Ton den Boon is woordenboekmaker (o.m. hoofdredacteur van de Dikke Van Dale) en taalpublicist.
Studeren met succes voor docenten - paul a. kirschner, tim surma, tine hoof - paperback (9789077866726)
Ten brink uitgevers
(Leer studenten) studeren met succes kwam tot stand met de steun van het voorgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) en vormt samen met het boek Studeren met succes een tweeluik. Over het vavo Het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs biedt jongvolwassenen de kans om diploma's en/of certificaten te halen op mavo-, havo- of vwo-niveau. Het vavo kent een breed aanbod aan onderwijstrajecten en biedt veel ondersteuningsmogelijkheden waarbij aandacht voor de student vooropstaat. Hierdoor voelen studenten zich gekend en gezien binnen het vavo. Over het auteurstrio De auteurs Tine Hoof, Tim Surma en Paul A. Kirschner vertalen de wetenschap van het leren en studeren naar de klaspraktijk. We weten bijvoorbeeld dat studenten zich vaak niet bewust zijn van hoe hun brein leert, welke aanpakken optimaal zijn en vooral welke aanpakken minder effectief zijn. Het goede nieuws is dat effectief leren en studeren aangeleerd kan worden. Maar hoe kan jij als docent jouw studenten effectief leren en studeren aanleren? Dat leer je in de online leergang die docenten volledig op eigen tempo kunnen doorlopen met een totale taakbelasting van gemiddeld 20 uur. Tine Hoof heeft twaalf jaar ervaring als leerkracht en studiecoach in het secundair en hoger onderwijs. Bij het ExpertiseCentrum voor Effectief Leren, ExCEL, van Thomas More-hogeschool, coördineert ze projecten en professionaliseringstrajecten rond effectieve studeerstrategieën. Tim Surma is research manager van het ExCEL. Hij kan putten uit 20 jaar ervaring in het lesgeven in het secundair onderwijs, aan de lerarenopleiding en in de masteropleiding Onderwijswetenschappen. Hij doet promotieonderzoek omtrent effectieve leer- en instructiestrategieën en is auteur van het boek Wijze Lessen: Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek. Hij is een veelgevraagd spreker in België en Nederland rond effectieve instructie- en leerstrategieën. Prof. dr. Paul A. Kirschner, dr.h.c. is emeritus hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit (Nederland) en doc- tor honoris causa (eredoctor) aan de Universiteit van Oulu (Finland). Paul is ook research fellow van de American Educational Research Association, de International Society of the Learning Sciences en het Netherlands Institute for Advanced Studies in the Social Sciences and Humanities. Hij is een internationaal erkend expert in zijn vakgebied en is gastprofessor aan Thomas More-hoge-school in België. Paul is ook co-auteur van Wijze Lessen.
De taal van het nieuwe normaal - ton den boon - paperback (9789077767900)
Uitgeverij de weideblik, lexiton services
De coronapandemie van 2020 veranderde niet alleen onze samenleving, maar ook onze taal. Het Nederlands kreeg er in korte tijd honderden, zo niet duizenden nieuwe woorden en uitdrukkingen bij. De taalveranderingen volgden het verloop van de pandemie op de voet. Aanvankelijk lag het accent op medische termen. Vervolgens kwamen er talloze woorden voor ons lockdowngedrag bij. Ten slotte kreeg de wereld ná corona - 'het nieuwe normaal' oftewel de anderhalvemetersamenleving - vorm in onze taal. In De taal van het nieuwe normaal schetst Ton den Boon deze taalontwikkelingen en de patronen daarin. Hij doet dit in 50 columns, waarin hij telkens een (taal)aspect van de coronapandemie, de lockdown en de anderhalvemetersamenleving bespreekt. De columns staan op alfabetische volgorde tussen de ruim 1000 trefwoorden van de coronalijst Ton den Boon is taalpublicist (onder meer in Trouw) en de Nederlandse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale. Tijdens de pandemie hield hij een coronawoordenboek bij (www.coronataal.nl), waar de landelijke en internationale media - zelfs het Amerikaanse CNN - aandacht aan besteedden.
De kleutervriendelijke school - betsy van de grift - paperback (9789079336357)
Uitgeverij omjs bv
“De Kleutervriendelijke School is geschreven voor betrokkenen bij ons onderwijs aan kleuters; van leerkracht tot bestuurder in het primair onderwijs en van opleider tot adviseur gemeentelijk beleid. Professionals die weten wat er speelt, welke vragen en zorgen er zijn over de kwaliteit van het kleuteronderwijs en die zich daarin persoonlijk willen verdiepen. Lezers worden aangesproken op hun nieuwsgierigheid en leergierigheid en worden uitgedaagd om zich een eigen oordeel te vormen. Dit boek is de ontbrekende schakel om samen een open, intense en goed onderbouwde discussie aan te gaan over de kwaliteit van ons onderwijs aan kleuters.” - Job Christians, directeur Onderwijs Maak Je Samen en uitgever van DKVS. Betsy van de Grift over dit boek: 'Feitelijk bestaat het kleuteronderwijs in Nederland gewoon niet meer. Het heeft geen status, geen regels, geen eigen doelstellingen en er wordt nagenoeg geen onderzoek naar gedaan. Dat was misschien wel de grootste schok in mijn researchfase. Het aanbod dat we in de school aan kleuters doen, staat of valt met de leerkracht die er het beste van probeert te maken.' In een vijftal breinboeken ging de auteur eerder op zoek naar de relatie tussen de breinontwikkeling van jonge kinderen en de voorzieningen die er voor hen zijn. Met De Kleutervriendelijke School kiest zij voor een gedegen en brede analyse van een groot aantal kwaliteitsaspecten van het onderwijs aan kleuters. Het is een expositie van vakkennis, theorie en veel wetenschap met bijdragen van zeer bij de materie betrokken gastauteurs. DKVS biedt antwoorden, maar roept ook nieuwe vragen op. Betsy van de Grift Betsy van de Grift heeft een pedagogische en bedrijfskundige achtergrond en werkt als adviseur en ondernemer voor kinderopvang en onderwijs.
Op weg met de bhagavad gita - chris barrington - paperback (9789081412490)
Dru netherlands
We kennen allemaal de opluchting van het ontwaken uit een nachtmerrie. Het besef dat het maar een droom was, neemt meteen de pijn weg van de beproeving die zo reëel leek. Het moment dat we beseffen wie we werkelijk zijn, is als een ontwaken. We worden dan terstond bevrijd van elk lijden. Dit is de belofte van de Gita. Op weg met de Bhagavad Gita is een uniek handboek om ons leven vorm te geven. Zij bevat de essentie van alles wat we moeten weten om onze ware aard en ons levensdoel te ontdekken. In de inspirerende toelichting worden de geheimen die naar uiteindelijke vrijheid leiden één voor één onthuld. Oorspronkelijke inzichten worden afgewisseld met heldere instructies. Zo kunnen we deze oude wijsheid op verrassende wijze praktisch toepassen in ons dagelijks leven. De Gita is een bijzondere reisgenoot. De Srimad Bhagavad Gita is als de opgaande zon. Haar heldere stralen dringen door de donkere mist van onwetendheid heen om ons te wekken uit de pijnlijke droom van het leven.
Onderzoekend vermogen in een notendop - sandra broers - paperback (9789079336364)
Uitgeverij omjs bv
Onderzoekend vermogen heeft impact op professionele groei in vakmanschap en kennis. Het draagt bij aan een betere uitvoering van het leraarschap. Het blijvend ontwikkelen van onderzoekend vermogen vraagt iets van de onderwijsprofessionals zelf. Onder andere kunnen reflecteren op het eigen handelen en gemotiveerd zijn om te leren zijn hiervoor van essentieel belang. Onderzoekend vermogen in teamverband heeft impact op de kwaliteit van het onderwijs. Samen met en van elkaar leren en voortdurend samen analyseren, uitproberen en evalueren. Wil je dit proces onderdeel laten zijn van de structuur en cultuur in de school, dan vraagt dat een nauwe aansluiting op de visie en het professionaliseringsbeleid van de school. Over de Notendop-serie Elke school heeft de opdracht zich continu te ontwikkelen en te verbeteren. Daarvoor is het van belang dat een school vanuit haar visie de actuele onderwijsthema's blijft verkennen. Met de Notendop-serie brengt Onderwijs Maak Je Samen een reeks beknopte uitgaven rondom deze thema's uit. Het doel van deze uitgaven is om professionals in het onderwijs een kader te bieden waarmee de school een eigen definitie en visie kan vormen en binnen de eigen schoolorganisatie ontwikkeling in gang kan zetten. Onderzoekend vermogen in een notendop beschrijft de kracht van het onderzoekend vermogen van onderwijsprofessionals en hoe je dit kunt benutten bij professionalisering en schoolontwikkeling. Deze publicatie legt uit waarom dit vermogen zo cruciaal is, hoe je daar als onderwijsprofessional nog bewuster vorm aan kunt geven en wat je daarvoor kunt inzetten in je eigen praktijk. Vanuit een verzameling theorieën wordt de vertaalslag gemaakt naar de praktijk door het aanbieden van tools om met je collega's aan de slag te gaan. De inhoud en werkwijze van deze Notendop-uitgave zijn geschreven vanuit het primair onderwijs, maar zijn tevens toepasbaar in andere onderwijsvormen.
Met dit Oefenboek Rekenen Groep 6 - 2e helft schooljaar kun jij als ouder je kind goed begeleiden bij het oefenen met rekenen. Het boek is zeer uitgebreid en compleet en bovendien afgestemd op de leerlijnen groep 6 en op de Cito-toetsen. Zo geef je jouw kind goed oefenmateriaal en meer zelfvertrouwen. Ook voorkom je dat je kind achterblijft met rekenen en misschien wel een schooladvies krijgt dat onder zijn niveau is. . De rekenonderdelen die je kind dit jaar op school krijgt en die worden getoetst in de Cito-toetsen, vind je allemaal terug in het oefenboek: . - Getallen splitsen - Getallen samenstellen - Verder- en terugtellen - Welk getal ligt het dichtst in de buurt? - Optellen en aftrekken - Handig rekenen - Schattend rekenen - Cijferend rekenen - Vermenigvuldigen - Delen - Breuken - Klokkijken en kalender - Meten, gewichten, inhoud en geld - Ruimtelijk inzicht - Alles door elkaar . Het niveau van het oefenboek is afgestemd op de Cito-toets Rekenen Groep 6, eind groep 6 (E6). Deze toets wordt meestal in januari afgenomen. . Opbouw van het oefenboek In dit oefenboek van 136 pagina's zijn de sommen ingedeeld per somsoort. Hierbij worden eerst de kale sommen aangeboden en daarna in de vorm van verhaaltjessommen (redactiesommen). Zo leert je kind de som die 'sverstopt's zit in het verhaaltje beter te herkennen. In het laatste hoofdstuk worden alle soorten sommen door elkaar aangeboden. Zo kun je als ouder zien of je kind alle somsoorten snapt en herkent. De antwoorden staan achter in het boek, zodat je de uitkomsten kunt controleren. . Klantervaringen ***** Prima methode om rekenen thuis met je kind te oefenen. De methodiek volgt precies het niveau van het kind op school, waardoor alles op elkaar aansluit. Dat helpt mijn dochter haar zelfvertrouwen te vergroten. Ik ben heel tevreden. - Aylin ***** Zeer overzichtelijk en fijn om te weten met welke stof je je kind kunt helpen. Van een 3 score naar een 1+ score in groep 6! We hebben niet dagelijks geoefend, maar zo af en toe eens samen gekeken wanneer het even wat lastiger werd. Kortom een fijn steuntje in de rug en met veel zelfvertrouwen naar groep 7. - Margriet **** Heb ze net binnen en ben heel enthousiast. De bijlesjuf van mijn kinderen was ook heel enthousiast. Aanrader dus. - Paula
Je kind beter laten scoren met (Cito) Rekenen Groep 7? Wil je voorkomen dat je kind achterblijft met rekenen in groep 7? Of heb je het gevoel dat het net wat beter kan, zodat je kind aan het einde van de basisschool geen schooladvies krijgt dat onder zijn niveau is? Kan je kind wat meer zelfvertrouwen gebruiken bij het maken van de toetsen? Met het Oefenboek Rekenen groep 7 - 2e helft schooljaar kun je je kind goed helpen met rekenen. De best lastige onderwerpen van groep 7 zoals breuken, procenten, meten, gewichten en inhoud komen ook uitgebreid aan bod. Het niveau van het oefenboek is afgestemd op de Cito-toets Rekenen Groep 7, eind groep 7 (E7). Opbouw van het oefenboek In dit oefenboek van 200 pagina'ss komen de verschillende soorten sommen eerst per somsoort voor. Hierbij worden eerst de kale sommen aangeboden en daarna dezelfde soort sommen in de vorm van verhaaltjessommen (ook wel bekend als redactiesommen). Zo leert je kind de som die 'sverstopt's zit in het verhaaltje beter te herkennen. In het laatste hoofdstuk worden alle soorten sommen door elkaar aangeboden. De antwoorden staan achterin, zodat je de uitkomsten kunt controleren. Klantervaringen ***** Prima methode om rekenen thuis met je kind te oefenen. De methodiek volgt precies het niveau van het kind op school, waardoor alles op elkaar aansluit. Dat helpt mijn dochter haar zelfvertrouwen te vergroten. Ik ben heel tevreden. - Aylin ***** Mijn dochter ( groep 7) heeft veel moeite met het automatiseren van rekenen. Dit heeft grote invloed op haar zelfvertrouwen. Ze kwam regelmatig huilend thuis als de rekenles te moeilijk was geweest. We zijn eind vorig schooljaar gestart met de oefenboeken. Mijn dochter is in 3 maanden tijd van M5/ E5 IV score naar E5 III score gegaan. Een gigantische vooruitgang! Wat nog belangrijker is dat ze de rekenles makkelijker kan volgen, waardoor de meeste tranen verleden tijd zijn. - Simone **** Veel actueel oefenmateriaal voor rekenen en spelling. Geeft rust in de aanloop naar de Cito. - Frits
Als ik kon toveren... - g. kramer - paperback (9789081571661)
Monkeyminds
Voorwoord door Gert-Jan Kramer
Het is vreemd plotseling een zoon te hebben die boeken schrijft over heel andere dingen dan in het verleden.
Drie boeken in een half jaar over beschavingen, contacten van culturen, wetenschap en cijfers. Vooral de cijfers worden op een bijzondere wijze gebruikt en met elkaar verbonden.
Het is knap een boek als dit met haar twee rechtsvoorgangers geheel te begrijpen, iets wat mij niet is gelukt maar alles begrijpen is niet nodig.
Naar ik hoop krijgt dit boek veel aandacht en stimuleert het de schrijver om door te gaan op zijn ontdekkingstocht, waarheen en waarover dan ook.
Veel geluk.
Je vader
Doorn, april 2011
Voorwoord door Frans van der Reep
De ontstaansgeschiedenis van dit voorwoord is een klein wonder en een voor-afschaduwing van de richting waarin de Schepping zich beweegt. Die ontstaansgeschiedenis laat zien waar dit boek over gaat.
Enkele maanden geleden kreeg ik zomaar met de post een heel dik boek thuisbezorgd van ene Gert Kramer die ik toen nog niet kende. De titel: Paradise on Earth - Could it Be? Via via had Gert Kramer mij gevonden en tegelijkertijd had hij de moed dat niet alleen een gedachte te laten maar daar ook wat mee te doen. Hij stuurde mij dit kostbare boek, immers wie wil glimmen moet poetsen.
En nu heeft dezelfde Gert Kramer mij gevraagd een voorwoord te schrijven bij zijn nieuwe boek Als ik kon Toveren.
Na enig aarzelen heb ik toegestemd. De aarzeling zat vooral hierin dat veel van het behandelde in dit boek mijn begrip te boven gaat. Aan de andere kant voel ik heel duidelijk dat de auteur, zoals Thomas van Aquino dat zei, iets heeft gezien.
Gert heeft de moeite genomen de essentie van de Numerische, Pythagoresche rekenkunde en de werking van de Hermeneutische Principes alsmede het inzicht vanuit die hoek op Scheppen aan ons op dit moment in de Westerse wereld ter beschikking te stellen. Eigenlijk zet hij ons daarmee weer, zoals Peter Kingsley dit vanuit de archeologie heeft gedaan, op het spoor van onze Sjamanistische culturele wortels vanuit de antieke wereld en verbindt hij de rationaliteit van Westerse wereld met vergeten scheppende getalsmatige structuren rond het getal 9 met een interne logica van grote schoonheid.
Gert deelt een veelheid van interessante observaties met ons die vanuit het gezichtspunt van deze Numerische rekenkunde mogelijk worden. Dat zie ik als een verdienste. Uiteraard is de volgende stap om werkelijk tot theorievorming te komen maar dat hebben we vast nog tegoed.
Dit is voor mij een boek van grote innerlijke schoonheid, moedig, veeleisend, en in feite nog niet af. Uitdagend in die zin dat je even je eigen rationalistische opvoeding moet vergeten. Steeds ligt op de loer om in competitie te gaan met de auteur. Maar als je dat doet, doe je hem tekort omdat je dan niet langer open staat voor wat hij te zeggen heeft. In die zin zal het lezen van dit boek voor velen van ons een soort meditatie zijn: stel uw oordeel uit.
Vanuit een voor mij geheel andere wereld ontsluit Gert Kramer heldere, scheppende algoritmes en toont hij verbanden waar ik me eerder niet van bewust was. In die zin heelt hij de Schepping in mijn Bewustzijn: waar ik dacht dat er veelheid was, blijkt er Eenheid te zijn, waar ik dacht dat er toeval en fragmentatie was, blijkt er een heldere intentie werkzaam en een duidelijke, op getallen herleidbare steunende structuur.
Ik nodig u uit om Gert Kramer te zien als de Nederlandse Douglas Hofstadter, bekend van het boek Gdel, Escher, Bach. Ook hij heeft de moeite genomen ons gewone stervelingen mee te nemen naar regelmatigheden op een hoger niveau. Dat is wat volgens mij de intentie van wat Gert doet. En dat is ook de betovering. Hij betovert en laat opnieuw de betovering zien die zich dagelijks om ons heen voltrekt. Hij zet ons een bril op die ons terugbrengt in de staat van het verwonderende kind dat openstaat om werkelijk nieuwe dingen te zien en te leren. Hij appelleert aan de zachte heimwee van de Oorsprong, uw Oorsprong. Of u dat een fijn gevoel vindt of niet is uiteraard uw keus.
Dit boek zal u als lezer, net als mij een half jaar geleden, inwijden in de Numerische rekenkunde en de schoonheid van getallen. Ik nodig u uit om dit avontuur aan te gaan.
Frans van der Reep
Rotterdam, april 2011
Arabisch voor beginners - aziz abba - paperback (9789081726474)
Iur press
De Arabische taal wordt beschouwd als één van de belangrijkste talen in de wereld. Het is de moedertaal van ruim 350 miljoen mensen in de wereld. Tevens is het de officiële taal in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het moderne Standaard Arabisch wordt gebruikt in alle formele zaken, zoals in boeken, kranten, officiële brieven, nieuwsberichten, educatieve programma'ss en politieke toespraken. Standaard Arabisch is ook het primaire communicatiemiddel van politieke leiders. Het modern Standaard Arabisch is één van de levende talen van deze tijd. Het is één van de talen die gebruikt wordt door de Verenigde Naties tijdens haar bijeenkomsten. De Arabische taal heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het overbrengen van de Islamitische beschaving naar Europa in de beginperiode van de renaissance. Vele westerse universiteiten hebben van oudsher de studie Arabische talen en wetenschappen om de Arabische grammatica, morfologie en retoriek te kunnen bestuderen. Zo wordt er ook sinds tien jaar aan de Islamitische Universiteit van Rotterdam Standaard Arabisch onderwezen en is dit boek deel I van een reeks publicaties. By Aziz Abba
Van de makers van de Brabantstrip samen met Piet van Esch verschijnt er eind oktober 2013 het boekje Gin Gelul, met Brabants dialect voor beginners. Een handzaam boekje met 120 pagina'ss vol grappige uitdrukkingen en bloemrijke gezegden uit Oost-Brabant. Voorzien van leuke cartoons.
Rivieren in beweging: het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena. Met uitzondering van de Biesbosch is dit gebied tussen de Maas en de Waal-Merwede tamelijk onbekend. Dit land is ontstaan uit de kracht van de botsing tussen zee en rivier en gevormd door de mens. Het steeds terugkerende verhaal van overstromingen en bedijkingen sijpelt overal doorheen. De streek is zeer rijk aan verleden, met eeuwenoude steden en dorpen en trotse kastelen, met stoere dijken en weidse polders en spannende natuur op de grens van land en water. Deze langgerekte regio bestaat uit bijna-eilanden, ieder met een eigen identiteit, omkranst met een natuurlijk lint van kleurrijke uiterwaarden, waar boer en natuurliefhebber elkaar ontmoeten.
Dit is geen wandelboek, maar wel een boek voor wandelaars die willen genieten van de rust en de ruimte van het rivierenland, tussen Bourgondisch Brabant en de drukke randstad. De auteurs nemen u mee op een groot aantal zwerftochten, van de rivierduinen van Bergharen en Hernen in het oosten tot de waterrijke Biesbosch in het westen. We gaan op pad met de Romeinen uit het begin van onze jaartelling en met kroniekschrijvers uit de negentiende eeuw. We laten zien dat Maas en Waal barrières vormden in oorlogstijd en scheidingslijnen tussen katholieken in het zuiden en protestanten in het noorden. We gaan op zoek naar de grenzen van de Grote Waard, de grootste middeleeuwse polder van ons land, en van de Beerse Maas, het omvangrijkste gebied voor waterberging in bewoond Nederland, twee vergeten iconen in onze nationale watergeschiedenis.
We struinen door grootschalig boerenland met akkerbouw en grasland en door natuurreservaatjes die tijdens de ruilverkavelingen zijn uitgespaard.
Dit boek is geschreven en gemaakt door vader en zoon Nienhuis, Piet (1938) is bioloog en zijn zoon Arjan (1976) is landschapsarchitect. De vreugde die je kunt beleven aan het wandelen door ons cultuurlandschap, ingebed in kennis over de geschiedenis van het gebied, willen we in dit boek met u delen. Het werk is rijk geïllustreerd met foto'ss, kaartjes en diagrammen die de historische gelaagdheid van de landschapsverhalen laten zien.
Hetty Helsmoortel houdt van chemie en verhalen. Geen wonder dat het mengsel tussen beide een kettingreactie van extase in je brein ontketent. Met haar vertelstijl weet ze complexe scheikunde toegankelijk te maken voor iedereen. Geen droge theorie, wel boeiende vertellingen om mensen te inspireren en enthousiasmeren. Op heldere wijze duikt Hetty in geheime oorlogsschepen, botox, het Atomium, heliumballonnen of de kunstcollectie van Peggy Guggenheim. Want chemie is werkelijk overal. Dat wordt over veel takken van de wetenschap gezegd, maar voor chemie klopt die bewering écht! Je trekt misschien grote ogen bij concepten als radioactief verval, structuurformules en elektronenschillen. Maar gekruid met de juiste anekdotes en weetjes heb je ze helemaal beet voor je het beseft. Na dit boek kijk je gegarandeerd anders naar de wereld. En dat is exact Hetty's missie: het grote publiek begeesteren met haar passie voor wetenschap. Krijgt ze jou ook te pakken?