Psychologie van het uiterlijk - liesbeth woertman - paperback (9789025907914)
Ten have
'Ik doe het voor mezelf' is een veelgehoorde uitspraak van mensen die cosmetische chirurgie ondergaan. We smeren zalfjes, slikken pillen en laten artsen snijden in ons eigen vlees. Doen we dat echt alleen maar voor onszelf? Liesbeth Woertman maakt in 'sPsychologie van het uiterlijk's duidelijk dat ons zelfbeeld bestaat bij de gratie van anderen. Zonder spiegel, geen zelfbeeld. Woertman kiest in haar boek niet alleen voor de psychologische invalshoek, maar gebruikt ook filosofische, biologische en sociologische inzichten.
Als Emre het huis van bewaring verlaat, veel eerder dan hij had verwacht, moet hij een nieuwe koers voor zijn leven bedenken. Hij belooft de mensen die hij teleurstelde, van zijn moeder tot zijn jeugdliefde, dat hij ook anders kan zijn: een rechtschapen burger.
De samenleving is wat minder vergevingsgezind. Alle sollicitatieprocedures stranden op zijn verleden, dat een patroon van onverzadigbaarheid, nihilisme en gekte verraadt. Door creatief om te gaan met de werkelijkheid lukt het hem evenwel een baan te vinden bij een groot elektronicabedrijf, als lokale vertegenwoordiger.
Hele dagen zit Emre in de auto. Onderweg komt hij van alles tegen: kruimeldieven, drugsdealers en vrouwen. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze hem interesseren en verleiden, ondanks zijn goede voornemens.
Vrij eenvoudig sluit Emre zich af van het milieu waarin hij opgroeide. Zijn dominante familie en zijn ontspoorde vrienden accepteren zijn transformatie zonder problemen, maar de grootste uitdaging blijkt om het monster in hemzelf tot bedaren te brengen.
Afslag 23 is de derde roman van de succesvolle schrijver Özcan Akyol. Net als Eus (2012) en Toerist (2016) is Afslag 23 een semiautobiografische roman. Ook dit keer weet Akyol de lezer weer te boeien met zijn originaliteit en scherpzinnigheid. Afslag 23 vormt een waardige toevoeging aan het oeuvre van een literair toptalent.
Over Eus:
'Na Eus zal de vaderlandse literatuur nooit meer dezelfde zijn.'
JOOST ZWAGERMAN
'Een verhaal zo tragisch dat het komisch wordt.'
DE VOLKSKRANT
Over Toerist:
'Met zijn verhalende literatuur over de onderklasse vertegenwoordigt Özcan Akyol een tamelijk uitzonderlijke stem in de Nederlandse letteren.'
TROUW
Zwart op wit - elisabeth koning, wilfred takken - paperback (9789044546101)
De geus
Zwarte Piet is het bekendste voorbeeld van blackface in Nederland, maar zeker niet het enige. Sinds de negentiende eeuw hebben honderden witte artiesten zich geschminkt om Zwarte mensen te spelen. Deze traditie loopt van de minstrelshows via de revue en het toneel naar hedendaagse sketchshows op televisie. De nauwelijks onderzochte Nederlandse blackfacetraditie, geboren in koloniale tijden, heeft bijgedragen aan een stereotype beeld van Zwarte mensen en daarmee aan racisme.
Historica Elisabeth Koning en NRC-journalist Wilfred Takken leggen samen voor het eerst deze geschiedenis bloot, in een rijk geïllustreerd, journalistiek-historisch boek, gebaseerd op eigen bronnenonderzoek.
Oplossingsgericht werken bij neurologische en chronische aandoeningen en hun mantelzorgers - caroline volckaert - paperback (9789044137859)
Garant
Kaartenset met opdrachtkaarten bij het handboek: Oplossingsgericht werken bij neurologische en chronische aandoeningen en hun mantelzorgers (EAN 9789044137811)
Een onsje meer menselijkheid - esmah lahlah - paperback (9789044546712)
De geus
Een maand lang rondkomen van het leefgeld van een bijstandsuitkering. De Tilburgse wethouder Esmah Lahlah deed het om zelf te ervaren wat het effect is van het beleid waar ze verantwoordelijk voor is.
In een tijd waarin burgers soms slachtoffer blijken van starre overheidsregels gaat Esmah Lahlah op zoek naar de menselijke maat. Ze houdt een vurig pleidooi voor een rechtvaardige bijstand die voldoende perspectief biedt en voor een samenleving die iedereen een leven lang kansen blijft geven.
'Lahlah gaat het anders doen: uitkeringsgerechtigden niet langer bejegenen met wantrouwen, als mogelijke fraudeurs, als mensen die niet genoeg hun best doen om een baan te vinden.' - NRC HANDELSBLAD
'Het is meer overleven dan leven, stelt Lahlah. En juist daarom is het zo cru dat in de wetten en regels waar bijstandsgerechtigden mee te maken krijgen weinig aandacht is voor hoe het met ze gaat.' - TROUW
Narcisme mag dan van alle tijden zijn, in onze laatmoderne mentaliteit is het springlevender dan ooit. Geen wonder dus dat het thema ook vandaag nog tot reflectie noopt. In Narcissus revisited: van Shelley tot Fleabag buigt een keur van essayisten zich over dit onderwerp, en wel door, elk vanuit een eigen specialisme, in te zoomen op een specifieke uiting ervan in domeinen als literatuur, film, televisieserie, filosofie en psychoanalytische praktijk. Telkens wordt nagegaan hoe 'narcisme' daar ofwel wordt gethematiseerd ofwel, ongethematiseerd, toch een rol van belang speelt.
Met bijdragen van Janneke van der Leest, Marc De Kesel, Peter Verstraten, Marc Hebbrecht, Frans Schalkwijk, Sjef Houppermans, Ptolemaeus Sirks, Jacob Henselmans en Ruud Welten.
Deze uitgave is het werk van de Vlaams-Nederlandse Stichting Psychoanalyse & Cultuur: https://www.stichtingpsychoanalyseencultuur.eu/publicaties-1
Sjef Houppermans is als gastonderzoeker verbonden aan Lucas. Hij combineert stilistische, filosofische en psychoanalytische vertrekpunten in zijn onderzoek. Hij publiceerde studies over onder anderen Proust, Beckett, Simon, Roussel en Robbe-Grillet.
Peter Verstraten is opleidingsvoorzitter Film- en Literatuurwetenschap in Leiden. Hij publiceerde o.m. Dutch Post-war Fiction Film through a Lens of Psychoanalysis (Amsterdam University Press, 2021), Humour and Irony in Dutch Post-war Fiction Film (Amsterdam University Press, 2016) en Film Narratology (University of Toronto Press, 2009).
Marc De Kesel, filosoof, is als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut, beide in Nijmegen. Vanuit filosofisch perspectief doet hij aan onderzoek in domeinen als religie- en mystiektheorie, holocaustreceptie, lacaniaanse theorie en kunst- & cultuurkritiek. Recent verscheen van hem Het Münchhausenparadigma. Waarom Freud en Lacan ertoe doen (Nijmegen: Vantilt, 2019) en Ik God & mezelf. Mystiek als deconstructie (Amsterdam: Sjibbolet, 2021).
Honderdduizenden lezers genieten wekelijks van de column van het schrijversechtpaar Sara Zomer en Karel van Bohemen, waarin ze ogenschijnlijk openhartig verslag doen van hun gezinsleven. Maar achter de façade van hun bohemienbestaan ettert al jaren een dagelijks leven vol afgunst, wrok en zelfs geweld. Na weer een nachtelijke uitbarsting is het genoeg: Sara besluit Karel te verlaten.
Al snel komt Sara alleen te staan - niemand wil nog iets met haar te maken hebben. Om haar leven weer op de rails te krijgen boekt ze een retraite op het idyllische Italiaanse vulkaaneiland Stromboli. Onder leiding van een wereldvermaarde goeroe geeft ze zich met een bont gezelschap lotgenoten over aan rollenspellen en oefeningen die steeds een stap verder gaan.
Wat een nieuwe start had moeten worden, mondt uit in een afdaling naar regionen van haar verleden die ze het liefst verborgen had gehouden.
De cocktailclub - sophie kinsella - paperback (9789044358582)
The house of books
Roxanne, Candice en Maggie, sinds jaren dikke vriendinnen, werken alle drie bij een glossy tijdschrift in Londen. Elke maand hebben ze een vaste afspraak om bij te kletsen over alles wat er in hun leven gebeurt, met veel cocktails, de laatste roddels en slappe-lachbuien. Maar achter hun succesvolle pantser verbergen de jonge powervrouwen een groot geheim. Roxanne heeft een geheime minnaar. Maggie denkt dat ze niet geschikt is voor het moederschap. Candice wordt meedogenloos door haar verleden ingehaald. Een toevallige ontmoeting in de cocktailbar zet de levens van de vriendinnen op scherp. Zullen zij elkaar door dik en dun blijven steunen?
Daar komen de vliegen - david pefko - paperback (9789044653748)
Prometheus
In Daar komen de vliegen schetst David Pefko het levendige portret van de beruchte New Yorkse beurshandelaar Jerry Kirschenbaum, een joodse man met lobbige hamsterwangen, die decennialang een systeem hanteerde waar iedereen in geloofde maar waar niets van klopte. Daar komen de vliegen is een zenuwslopend kat-en-muisspel, maar ook een ontroerend familiedrama. Het is een roman over schuld en boete, over onwrikbaar vertrouwen en sluimerend ongeloof, en over eeuwigdurend afscheid.
David Pefko baseerde Daar komen de vliegen op het waargebeurde verhaal van Bernie Madoff, die gedurende de financiële crisis in 2008 onverwacht het gezicht van het absolute kwaad werd.
David Pefko (1983) debuteerde in 2009 met de roman Levi Andreas. In 2011 verscheen zijn tweede roman, Het voorseizoen, waarvoor hij de Gouden Boekenuil in ontvangst mocht nemen. Pefko publiceerde onder meer verhalen en columns in Tirade, Hollands Maandblad, Das Magazin, De Morgen, Vrij Nederland en NRC.
'Pefko laat ons het gezicht van hebzucht zien, terwijl we dachten dat we dat voor 150 jaar hadden opgesloten.'
de volkskrant ****
'Pefko laat je de overmoed, het charisma en ten slotte de onvermijdelijke neergang van Kirschenbaum/Madoff meevoelen als was je zijn intiemste vriend.'
trouw
'Deze roman laat goed zien hoe afhankelijk onze economie is van vertrouwen en dus van illusies. De lezers wandelen, net als beschreven beleggers, over drijfzand.'
nederlands dagblad
'Pefko slaagt erin om een tijdloos verhaal te maken over een man die boven zichzelf wil uitstijgen en keihard ten val komt. Hoe fout Kirschenbaum ook is, Pefko laat je van hem houden.'
noordhollands dagblad
De koreaanse golf - remco breuker - paperback (9789044639919)
Prometheus
Zuid-Korea lijkt te zijn wat het ons laat zien: een economische grootmacht die met technologie en popcultuur de wereld domineert, en een maatschappij waarin groepsgedrag, conformeren en gehoorzaamheid de dienst uitmaken. Maar daaronder floreren culturen van opstandigheid en individualiteit ten koste van alles en een diepgewortelde weerzin tegen autoriteit. De Zuid-Koreaanse maatschappij gedijt in de spanning tussen extreme tegenpolen, net zoals de staat zelf gedijt in haar moeizame relatie met het noorden. Het is een samenleving die zichzelf van militaire dictatuur met koloniaal verleden tot democratie met toekomstvisie wist om te vormen. De straten zijn er veilig, maar de gangster is de belangrijkste culturele icoon. Knalhard werken op school opent voor eenieder die wil en kan de poort naar een mooie toekomst, maar het landsbestuur is steeds meer in handen gekomen van de nieuwe aristocratie, de megagrote familiebedrijven als Samsung, LG en Hyundai.
Remco Breuker toont dat de enige manier om Zuid-Korea te begrijpen is om oog te hebben voor de tegenstellingen en uitersten - daarin laat dit veelkantige land zich kennen.
Remco Breuker (1972) is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar beide Korea's en Noordoost-Azië, waarbij hij de nadruk legt op geschiedenis, de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea, moderne slavernij en de verhalen van Noord-Koreaanse ballingen. In 2018 verscheen van zijn hand het succesvolle De B.V. Noord-Korea. Een kernmacht in de marge.
Over De B.V. Noord-Korea:
'Een fascinerende analyse van Noord-Korea als totalitaire gangsterstaat.'
de Volkskrant ****
'Breukers onderzoek is vooral gebaseerd op getuigenissen van Noord-Koreaanse ballingen die nu in Zuid-Korea wonen.
De resultaten hiervan zijn even verontwaardigend als huiveringwekkend.'
NRC Handelsblad ••••
'Breuker is een dwarse, uitgesproken academicus.'
Elsevier ****
Ik schrijf u vanuit moskou - alexander snegirjov - paperback (9789044653687)
Prometheus
Een ooggetuigenverslag van een Rusland dat nooit meer hetzelfde zal zijn.
Toen Rusland Oekraïne binnenviel, sloeg het nieuws bij Alexander Snegirjov in als een bom. Vechtend tegen de angst die velen om hem heen verlamde, besloot Snegirjov in Rusland te blijven en een dagboek bij te houden van zijn leven in Moskou, waar de oorlog verraderlijk langzaam het land binnen sijpelt en zich diep in de gemoederen van de Russische samenleving nestelt.
Snegirjov aanschouwt een stad doordrongen van oorlog, hij ademt de lucht in van straten waar geen jongeman zich meer laat zien, en bovenal luistert hij. Naar zichzelf, naar de wereld om hem heen en naar wat niemand durft uit te spreken.
Snegirjov treedt in de voetstappen van schrijvers als Konstantin Paustovski en dwaalt door de hoofdstad van een land dat verscheurd is door twijfel, maar waar het openlijk uitspreken van kritiek onmogelijk lijkt.
Ik schrijf u vanuit Moskou is een onverschrokken literair ooggetuigenverslag van een desastreuze oorlog waarin de hartkloppingen van een imploderend Rusland op elke bladzijde voelbaar zijn.
Alexander Snegirjov (1980) is geboren in Moskou en behaalde zijn masterdiploma in politicologie aan de Russische Universiteit van de Vriendschap der Volkeren. In 2015 won hij de Russische Booker Prize voor zijn roman Vera. Snegirjov woont in Moskou, waar hij een dagboek bijhoudt over het dagelijks leven in de stad. Deze dagboekfragmenten zijn gebundeld in Ik schrijf u vanuit Moskou.
Femicide - tessel ten zweege - paperback (9789044548365)
De geus
Wereldwijd komen jaarlijks 45.000 vrouwen om het leven door toedoen van hun partner of familielid. Ook in Nederland gebeurt dit - naar schatting één elke acht dagen. Precieze cijfers hebben we niet. Femicide wordt hier niet geregistreerd en zelfs nauwelijks benoemd. Het woord staat niet eens in de Van Dale. In een toegankelijke, persoonlijke stijl maakt de jonge auteur en activist Tessel ten Zweege voor een brede doelgroep inzichtelijk wat er hier speelt rond deze thematiek, en wat er moet gebeuren om te voorkomen dat vrouwen vanwege hun gender worden vermoord.
Het achterhuis - anne frank - hardcover (9789044651287)
Prometheus
Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. In maart 1945 stierf ze op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Annes vader Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Sindsdien is het een van de meest gelezen boeken ter wereld.
Iedereen weet het: als je wilt afvallen, zul je anders moeten gaan eten en meer moeten bewegen. Als je een marathon wilt lopen, moet je kilometers maken. Dat zijn feiten. Wanneer je ze zo op papier ziet staan, lijkt het simpel. Toch lukt het mensen maar zelden gezonder te gaan leven en hun goede voornemens vol te houden, terwijl ze dat echt wel willen.
Na zijn bestseller Fit, waarin Arie Boomsma liet zien hoe je met kleine stapjes tot grote veranderingen in je levensstijl kunt komen, beschrijft hij in Volhard hoe je die nieuwe, gezonde levensstijl kunt volhouden en ervoor zorgt dat je niet terugvalt in oude patronen. En hoe je daarbij bovendien plezier blijft hebben in je nieuwe, gezonde manier van leven.
Volhard bevat tal van handige tips en trucs om doelgericht te leven, en vooral om vol te houden wat je jezelf hebt voorgenomen, juist in deze tijd.
Arie Boomsma (1974) is mede-eigenaar van de Vondelgym-sportscholen en veelgevraagd spreker over fitness en vitaliteit. Hij is Fitness & Health-specialist bij RTL Boulevard en voor het AD maakt hij de serie Fit met Arie. Hij schreef over sport en gezondheid onder meer de boeken De man en zijn lichaam (2012), Beweeg (2016) en Fit (2018), waarvan meer dan 80.000 exemplaren werden verkocht.
Over Fit:
' Fit geeft een goede basis voor iedereen die gezonder wil leven maar niet weet waar te beginnen. Zijn boodschap is interessant, mede door zijn kwetsbare en herkenbare voorbeelden uit zijn zoektocht naar een gezond leven.'
nederlands dagblad
Our times are characterized by increasing interactions, interdependence, and connections between people from different cultural, religious, linguistic, national, ethnic, … backgrounds, to the point where group identities start to lose the focal point of interest. Today, the concept of super-diversity describes society as in a permanent situation of transition where people need to adapt to a new social and cultural reality. Not all differences are, however, 'equally different' and minorities do not stand on an equal footing with one another or with regard to the realization of rights and the distribution of wealth. The challenge is still to make living together work in a just and dignified way amidst differences and conflicts.
It is at this point that the idea of this book took shape. What if, instead of tackling the issue of living together directly, we approach it by a detour? Death is, perhaps, the most drastic life event in a community. At the same time, however, it is surrounded by taboo and often the subject of denial, especially in Western countries. By recognizing the rites of mourning, and other associated death rituals, we acknowledge, at the same time, the value of life of human beings. Only in that way can we ever hope to truly live together. This book explores that idea.
Joris Van Poucke is a lecturer at HOGENT University of Applied Sciences and Arts, School of Social Welfare and a member of the research center EQUALITY//ResearchCollective. He teaches political philosophy, ethics, and cultural sciences. His research focus areas are (super)diversity, rites of passage and social cohesion.
Eva Vens is a lecturer at HOGENT University of Applied Sciences and Arts, School of Social Welfare and a member of the research center EQUALITY//ResearchCollective. She teaches cultural sciences and anthropology. Eva Vens has been involved in many studies on rites of passages, diversity and has a keen interest in ageing and associated social challenges.
Christian Van Kerckhove is a philosopher with a special interest in philosophical anthropology. His latest publication, together with his wife Els Heyvaert, is Samenleven met de dood. Hoezo? (Garant, 2021).